Νέστωρ, Το συναξάρι μου (2019)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Νέστωρ, Το συναξάρι μου (2019)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Στέλιος Νέστωρ, Το συναξάρι μου (Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 2019)

ISBN / ISSN
ISBN 978-960-16-8077-4
Στοιχεία

Το βιβλίο αυτό είναι η σύνοψη της πολύχρονης εμπειρίας ενός ανθρώπου που είχε την τύχη να ζήσει μεγάλες στιγμές και κρίσιμες φάσεις της ιστορίας αυτού του τόπου. Γέννημα θρέμμα της Θεσσαλονίκης, ο Στέλιος Νέστωρ βίωσε τον μεσοπόλεμο και τη δικτατορία του Μεταξά, τον πόλεμο, την Κατοχή, την απελευθέρωση και τον Εμφύλιο, τη χωλή μετεμφυλιακή δημοκρατία, τη δικτατορία των συνταγματαρχών και όλα όσα ακολούθησαν μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την περίοδο που εξακολουθούμε να αποκαλούμε "μεταπολίτευση".

Όμως το Συναξάρι δεν είναι ιστορικό βιβλίο, ούτε συστηματική βιογραφία. Είναι μια καταγραφή διάσπαρτων γεγονότων, που έμειναν χαραγμένα στη μνήμη του γράφοντος και σημάδεψαν τη ζωή του. Πολλά από αυτά ζωντανεύουν την ατμόσφαιρα άλλων εποχών και δίνουν την ευκαιρία στον αναγνώστη να αναλογιστεί και να εκτιμήσει, ανατρέχοντας στο παρελθόν, τις μεγάλες αλλαγές που συντελέστηκαν σε αυτό το μακρύ χρονικό διάστημα. Άλλα πάλι αποτελούν ψηφίδες της μεγάλης Ιστορίας, όταν το έφεραν οι συγκυρίες ο συγγραφέας να βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων. Οι αναφορές στην αντιδικτατορική αντίσταση, στη "Δημοκρατική Άμυνα" και στη δοκιμασία των χουντικών φυλακών, στην περιπέτεια στο νεοσύστατο ΠΑΣΟΚ κι αργότερα στο πείραμα επανένωσης της Αριστεράς στη Θεσσαλονίκη και στον "Συνασπισμό της Αριστεράς και της Προόδου" αποτελούν προσωπικές μαρτυρίες, οι οποίες δεν έχουν άλλο σκοπό παρά να ρίξουν φως σε πολιτικές διαδρομές και νοοτροπίες που τις χαρακτηρίζει η έλλειψη φαντασίας και προοπτικής. Αυτές που κράτησαν την Αριστερά δέσμια παρωχημένων αντιλήψεων και την εμπόδισαν να αξιοποιήσει το ευνοϊκό κλίμα της μεταπολίτευσης. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα: Πρόλογος. ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ Τα πρώτα τριάντα, 1931-1960. Τα παιδικά χρόνια. Εγνατίας 319 και Πόλεμος. Η Κατοχή. Απελευθέρωση – Εμφύλιος. Λέσβος. Εφηβεία. Στο Πανεπιστήμιο. Αμερική, 1955-1957. Επιστροφή στην Ελλάδα. ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ Η τεμαχισμένη δεκαετία, η Δικτατορία, ο «σωφρονισμός», 1960-1973. Δικηγόρος. Δικτατορία. Σύλληψη και ανάκριση. Η δίκη στο Έκτακτο Στρατοδικείο. Σωφρονισμός, 1968-1973. Γεντί Κουλέ. Φυλακές Αίγινας. Φυλακές Αλικαρνασσού. Φυλακές Κορυδαλλού.

ΤΡΙΤΟ ΜΕΡΟΣ Πολιτικές εμπειρίες και κοινωνική δράση, 1973-2013. Η δύσκολη προσαρμογή. Πολιτικές ανατροπές. Η πολιτική εξέλιξη της Δημοκρατικής Άμυνας. Εμείς στο ΠΑΣΟΚ. Στη Διεθνή Αμνηστία. Πολιτικής συνέχεια. Θάλαττα, θάλαττα. Οι Εταιρείες Δικηγόρων. Πολιτικής επόμενη συνέχεια. Συνασπισμός της Αριστεράς και της Προόδου. Μακεδονικό. Τέλος εποχής. Ανθρωπιστική Άμυνα. Συνταξιοδότηση. Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ). Στο Μέγαρο Μουσικής (1993-2013).

Παράρτημα Α': Τζέιμς Μπέκετ, Βαρβαρότητα στην Ελλάδα, 1967-69, σ. 97-100. Παράρτημα Β': Εφημερίδα Η Βραδυνή, 28-7-1973, σ.1. Σύνολο σελίδες 528 (14Χ21)

Λέξεις - κλειδιά
Αίγινα.
Αμερική / Η.Π.Α..
Βιογραφία.
Γερμανική Κατοχή.
Δικτατορία.
Εικοστός αιώνας.
Εικοστός πρώτος αιώνας.
Ελλάδα, σύγχρονη.
Θεσσαλονίκη.
Καθημερινή ζωή.
Λέσβος.
Μακεδονικό Ζήτημα.
Μεσοπόλεμος.
Παπανδρέου Ανδρέας, πολιτικός.
Πολιτική.
Σύγχρονη εποχή.
Σύγχρονη πολιτική.
Φυλακή.
Φωτογραφικά Αρχεία.