H Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 125 μ.Χ. (τμήμα του γενικού χάρτη)
[Χάρτες]

MAP_ROMAN_EMPIRE_125AD_part.png
Τίτλος χάρτη
H Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία το 125 μ.Χ. (τμήμα του γενικού χάρτη)
Είδος
Είδος
Γεωφυσικός.
Είδος
Ανθρωπογεωγραφικός.
Είδος
Ιστορικός.
Είδος
Στρατιωτικός.
Περιγραφή
Αυτό το τμήμα του χάρτη περιλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος της ρωμαϊκής επικράτειας τα πρώτα χρόνια της εξουσίας του αυτοκράτορα Αδριανού (117-138 μ.Χ.): Από τη Γαλατία (ταυτίζεται περίπου με τη Γαλλία) μέχρι την Αζοφική θάλασσα (αρχαία Μαιώτις) και από την Κρήτη και την Κύπρο μέχρι τα σύνορα με το Βασίλειο των Πάρθων στο μονίμως εμπόλεμο Ανατολικό Μέτωπο ή Σύνορο του Ευφράτη. Ο προκάτοχος του Αδριανού, ο πολέμαρχος Τραϊανός (98-117), είχε επεκτείνει την Αυτοκρατορία στα μέγιστα όρια της, περνώντας ακόμα και απαράβατα φυσικά και πολιτιστικά σύνορα, όπως ήταν η περιοχή της Δακίας / σημερινή Τρανσυλβανία (Δυτ. Ρουμανία), πέρα από τον Ίστρο / Δούναβη, καθώς και η Μέση και Κάτω Μεσοποταμία (σημερινό Ιράκ). Ο Αδριανός δεν ακολούθησε την επεκτατική πολιτική του Τραϊανού. Ασχολήθηκε όμως με την ενίσχυση όλης της στρατιωτικής και οχυρωματικής υποδομής, ιδίως στις εσχατιές του κράτους, και την εδραίωση της ρωμαϊκής παρουσίας σε όλα εκείνα τα μέρη. Ο χάρτης δείχνει κυρίως έδρες λεγεώνων, ναυστάθμους, μεγάλες οδικές αρτηρίες και τις κυριότερες θαλάσσιες διαδρομές.
Στον χάρτη με το γεωφυσικό υπόβαθρο σημειώνονται: Τα σύνορα της Αυτοκρατορίας των τριών ηπείρων (από τη Βρετανία μέχρι τον Καύκασο, ενώ τμήμα του ανατολικού συνόρου κι όλο νότιο σύνορο το έχουμε κόψει για να επικεντρωθούμε στο κεντρικό τμήμα του αχανούς κράτους). Κίτρινο τετράγωνο = 30 έδρες λεγεώνων [σε αυτό το τμήμα του χάρτη εμφανίζονται οι: 3-25, Βρετανία-Ρήνος-Εύξεινος-Μικρασία-Συρία, και η 30η, Lambaesis στην Αλγερία]. Καράβι = μερικές από τις κυριότερες θαλάσσιες ναυτικές βάσεις [λείπουν οι παραποτάμιες]. Πορτοκαλί γραμμή = κύριοι οδικοί άξονες (πχ Εγνατία). Μπλε διακεκομμένη = οι κυριότεροι θαλάσσιοι δρόμοι. Σκαπάνη κίτρινη = μεταλλεία χρυσού, σκαπάνη γκρίζα = μεταλλεία αργύρου [κυρίως στη Σερβία και στην Τρανσυλβανία, την οποία μόλις είχε κατακτήσει ο Τραϊανός]. Με κεφαλαία = διοικητικές περιφέρειες, πχ THRACIA. Με πλάγια κεφαλαία = τα λεγόμενα «πελατειακά» κράτη, πχ Colchis και Armenia.
Σημειώνονται επίσης οι διάφοροι βαρβαρικοί λαοί και φυλετικές ομάδες, πχ Σαρμάτες (στην ουκρανορωσική στέπα), Βουργουνδοί και Γεπίδες (στις πεδιάδες της σημερινής Πολωνίας) και πολλοί άλλοι, που πλησιάζουν στα βόρεια σύνορα της Αυτοκρατορίας. Με πράσινο σημειώνονται οι σλαβόφωνοι λαοί, οι οποίοι, προς το παρόν, βρίσκονται πολύ μακριά.
>>>>>>>> Πατώντας πάνω στον χάρτη, μεγεθύνεται <<<<<<< >>>> Δείτε κι άλλους χάρτες στο Συνοδευτικό Υλικό <<<<
Γλώσσες
Αγγλικά. λατινικά τοπωνύμια, διοικητικές δομές, βάρβαροι λαοί
Λέξεις - Κλειδιά
Αδριανός.
Αδριανούπολις / Αδριανούπολη / Edirne.
Αδριατική.
Αζοφική / Θάλασσα Αζόφ.
Αιγαίο.
Αντιόχεια / Αντάκια.
Αρμενία.
Βαλκάνια.
Βάρβαροι.
Βιθυνία.
Βουθρωτό / Butrint.
Δακία.
Διαγώνιος οδός / via Militaris / Βασίλειος οδός.
Δούναβης / Ίστρος.
Δυρράχιο / Durrës.
Εγνατία οδός.
Επαρχία Μυσία ΙΙ, Dioecesis Thraciae.
Επαρχία Σκυθία Ελάσσων, Dioecesis Thraciae.
Επικοινωνιακοί άξονες.
Εύξεινος Πόντος / Μαύρη Θάλασσα.
Ευφράτης ποταμός.
Έφεσος.
Θεσσαλονίκη.
Θράκη.
Ιταλία.
Καππαδοκία.
Κάτω Μυσία / Επαρχία Μυσία ΙΙ / Moesia Inferior.
Κιλικία.
Κόρινθος.
Κριμαία.
Κύπρος.
Κωνστάντζα / Τόμις / Τόμοι.
Λεγεώνα.
Λιμάνι.
Μακεδονία.
Μελιτηνή / Malatya.
Μέση Ανατολή.
Μεταλλεία.
Μικρά Ασία / Ασιατική Τουρκία.
Νίσιβις / Νουσαϊμπίν.
Παλμύρα / Ταντμόρ.
Παννονία.
Πέρινθος / Ηράκλεια.
Πόντος.
Ποτάμι.
Ραβέννα.
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ανατολικό τμήμα.
Ρωμαϊκή, Αυτοκρατορική περίοδος.
Ρώμη.
Σαμόσατα / Samsat.
Σαρμάτες.
Σικελία.
Σινώπη / Sinop.
Σκύθες.
Σόφια, πόλη.
Στόλος.
Στρατόπεδο.