Τα ΝΕΑ της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα (1 Δεκ. 2020)
[Σημειώσεις Πανοράματος]

Συντομογραφία
Τα ΝΕΑ της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα (1 Δεκ. 2020)
Συγγραφέας
ΑΠΑΝ
Τίτλος
Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα και Αρχείο, 1η Δεκεμβρίου 2020
Υπότιτλος
Τριάντα πέντε χρόνια Πανόραμα
Χαρακτηρισμός
Χαρακτηρισμός
Πανοραμικά Νέα.
Αριθμός σελίδων
12
© ΑΠΑΝ
Ναι
Περιεχόμενο
Εορταστικό τεύχος (ηλεκτρονικών) Νέων για τα 35 χρόνια της Πολιτιστικής Εταιρείας Πανόραμα: Νοέμβριος 1985-Νοέμριος 2020.
Τριάντα πέντε γεμάτα χρόνια. Με πάρα πολλές δραστηριότητες, πάρα πολλές παραγωγικές ώρες, πολλές χαρές, πολλές αγωνίες, πάρα πολλές αντιξοότητες, πολλά γέλια και μεγάλες συγκινήσεις που μοιραστήκαμε με συνεργάτες, εθελοντές, συνδρομητές και φίλους. Τριάντα πέντε γεμάτα χρόνια. Φωτεινά. Αποδοτικά. Δύσκολα. Πανοραμικά. Πολλά τα κοινά βιώματα, πάμπολλες οι κοινές εμπειρίες, αμέτρητες οι διηγήσεις, όμορφες αναμνήσεις. Εκθέσεις, κύκλοι διαλέξεων, εκδόσεις, ξεναγήσεις και ταξίδια, εξερευνήσεις, πολιτιστικές ανταλλαγές, εκδηλώσεις, φαγοπότια, σεμινάρια, τόνοι πανοραμικών σημειώσεων. Μας βαραίνουν οι απώλειες, μας εμψυχώνουν τα θερμά λόγια, η συμπαράσταση, η απήχηση της δουλειάς μας, η εμπιστοσύνη και η εκτίμηση, οι φιλικές χειρονομίες. Μας εμπνέει η αίσθηση της δημιουργίας ενός κοινού τόπου, ο οποίος διέπεται από τον σεβασμό σε βασικές αξίες, κοινωνικές, ηθικές, αισθητικές.
Η αντίληψη μας για το Πανόραμα ήταν και είναι η συνεχής επιδίωξη του να ζει κανείς εν κοινωνία. Συνειδητά. Που σημαίνει να θέλεις –να τολμάς, να διεκδικείς, να αγωνίζεσαι– για να δεις την τρίτη διάσταση των πραγμάτων, όπως γινόταν με εκείνη την επαναστατική κατασκευή του 1792 που ονομάστηκε «πανόραμα»… (σσ. 1-3)
Ακολουθούν: Επιλογές από το Αρχείο μας (σσ. 4-8, 10-12). Στο Οπτικοακουστικό: «Χαρτογραφώντας τη Σμύρνη» βιντεοσκοπημένη ημερίδα με ομιλητή τον Αχιλλέα Χαντζηκωνσταντίνου, Φεβρ. του 2020. «Έφεσος» 2 η και 3 ραδιοφωνική εκπομπή της Μαριάννας Κορομηλά το 2004. «Ο μαστρο-Γιώργης Ψαρρός και η Σύμη» ντοκιμαντέρ του Νίκου Καρακώστα για έναν από τους τελευταίους ναυπηγούς αιγαιοπελαγίτικων καϊκιών, 1985. Και τρία πεζογραφήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη: «Ο έρωτας στα χιόνια», «Άνθος του γιαλού», «Της Κοκκώνας το σπίτι», διαβάζει ο ηθοποιός Γιώργος Γεωγλερής από παλαιά ανέκδοτη ηχογράφηση του 1978.
Επίσης στη σ. 9 υπάρχουν επιλογές από τις βιντεοσκοπημένες διαλέξεις του Πανοράματος που μπορεί να βρει κανείς στο Αρχείο Διαλέξεων του Ιδρύματος Μποδοσάκη το blod.gr
Συνεχίζοντας τις επιλογές από το ΑΠΑΝ, στα Κείμενα του Πανοράματος: «Παφλαγονία μέρος 1ο» Ταξιδιωτικές Σημειώσεις του 2014. Και από το Φωτογραφικό Υλικό: «Εξαπτέρυγα του 1745 από την Αργυρούπολη του Πόντου, ένα θαυμάσιο έργο τέχνης, προσφυγικό κειμήλιο από τη Συλλογή Ανταλλαξίμων του Μουσείου Μπενάκη».
>>>>> Μπορείτε κι εσείς να συνδεθείτε με τα παραπάνω θέματα μέσα από αυτό το κείμενο των Νέων. Είναι ένας εύκολος τρόπος σύνδεσης με μερικές από τις επιλογές μας.
Λέξεις - Κλειδιά
Αργυρούπολη / Γκιουμουσχανέ.
Αργυροχοΐα.
Εικοστός πρώτος αιώνας.
Εκκλησιαστική τέχνη.
Έφεσος.
Θράκη.
Κορομηλά Μαριάννα, ιστορικός.
Ναυπηγείο.
Ναυτόκοσμος.
Παπαδιαμάντης Αλέξανδρος.
Παφλαγονία, Ασιατική Τουρκία.
Πολιτιστική Εταιρεία Πανόραμα.
Σμύρνη / İzmir.
Ταξίδια.
Ύφασμα, υφάσματα.