Κορομηλά, H οσιομάρτυς Φιλοθέη Μπενιζέλου, μια άξια γυναίκα στην οθωμανική Αθήνα του 16ου αιώνα (2006)
[Οπτικοακουστικό υλικό]

Τίτλος
Κορομηλά, H οσιομάρτυς Φιλοθέη Μπενιζέλου, μια άξια γυναίκα στην οθωμανική Αθήνα του 16ου αιώνα (2006)
Υπότιτλος
Ταξιδεύοντας στον χώρο και τον χρόνο, ταξιδεύοντας στην Αθήνα τον καιρό του μεγαλοπρεπή σουλτάνου Σουλεϊμάν και του γιού του, την εποχή της βασιλείας των ξακουστών πειρατών και της Ελισάβετ Α΄, της Ιεράς Συμμαχίας και της ναυμαχίας του Λεπάντο, του Θερβάντες και του Σαίξπηρ
Είδος
Audio / Ακουστικό
Χαρακτηρισμός
Χαρακτηρισμός
Ραδιοφωνική εκπομπή.
© ΑΠΑΝ
Ναι
Χρόνος εγγραφής
17/2/2006
Γλώσσες
Ελληνικά
Θέμα / Σύνοψη / Τόποι
Μία αρχοντοπούλα των Αθηνών, που έζησε τον καιρό της πρώιμης Οθωμανικής περιόδου (τον 16ο αιώνα), μία σπάνια γυναίκα, πρωτοπόρος, θεληματική, ατρόμητη, με εξαιρετικές ικανότητες και μοναδικές αρετές, με κοινωνικές ευαισθησίες, φιλάνθρωπα αισθήματα και αφοσίωση προς όλους τους κατατρεγμένους, με βαθειά πίστη στα χριστιανικά ιδεώδη, άφησε την τελευταία της πνοή σαν σήμερα (19/2/2006) πριν από 417 χρόνια. Η αγία Φιλοθέη, κόρη του δημογέροντα Μπενιζέλου, υπέκυψε στις 19 Φεβρουαρίου του 1589 στα τραύματα από το μαστίγωμα που υπέστη. Είχε εξαγοράσει σκλάβους, κυρίως από την Κύπρο, όταν την κατέλαβαν οι Οθωμανοί, για να τους αποδώσει την ελευθερία τους. Είχε ιδρύσει μοναστήρι γύρω στα 1570-71 στο κέντρο της Αθήνας με νοσοκομείο, πτωχοκομείο και εργαστήριο υφαντικής για τα εκατοντάδες ορφανά κορίτσια, τις ατιμασμένες γυναίκες με τα μωρά στην αγκαλιά, τις νεαρές χήρες, τις κοπέλες που κινδύνευαν να βρεθούν στα χαρέμια.
Ήταν μία πνευματική προσωπικότητα της μεταβυζαντινής Αθήνας, από εκείνες τις εξαιρετικές φυσιογνωμίες που έζησαν στην εποχή των μεγάλων αλλαγών.
Κείμενα
Κείμενα, μουσικές επιλογές, παραγωγή και παρουσίαση Μαριάννα Κορομηλά για το Δεύτερο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας
Ομιλητής
Μαριάννα Κορομηλά
Άλλοι συντελεστές
Ηχοληψία: Η Μαργαρίτα Κοσμά (ΕΡΤ). Η ηχογραφημένη εκπομπή (ερασιτεχνική, που έγινε την ώρα της ραδιοφωνικής μετάδοσης) παραχωρήθηκε στο ΑΠΑΝ από τον Δημήτρη Πρωτοψάλτη μέσω της Κίτσας Αθανασιάδου. Τους ευχαριστούμε θερμά. Η ποιότητα είναι πολύ καλή. Τελική επεξεργασία: Μαρίνα Κόκορη (Δημιουργικό Τμήμα ΑΠΑΝ)
Λέξεις - Κλειδιά
Άγιοι, αγίες.
Αθήνα.
Αθηναίοι.
Ανδρέας, απόστολος.
Βενετοί.
Γυναίκες.
Κοινωνική πρόνοια.
Μοναστήρια.
Νεομάρτυρας.
Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Οίκος, οικογένεια.
Πρώιμη Οθωμανική περίοδος.
Σκλαβοπάζαρο.
Σπίτι, σπίτια.
Υφαντουργεία.
Φιλοθέη Μπενιζέλου, αγία.
Χριστιανορθόδοξος βίος.