Mango, Βυζάντιο. Η αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης (1988)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Mango, Βυζάντιο. Η αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης (1988)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Cyril Mango, Βυζάντιο. Η αυτοκρατορία της Νέας Ρώμης, Δημήτρης Τσουγκαράκης (μτφρ), (Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης, Αθήνα 1888)

ISBN / ISSN
ISBN 978-960-250-003-3 χαρτόδετο
Αρχική έκδοση
Τίτλος Α΄ Έκδ.
Byzantium. The Empire of New Rome
Α΄ έκδ.: Εκδότης / Φορέας
Weidenfeld and Nicholson
Τόπος Α΄ έκδ.
London
Χρόνος Α΄ έκδ.
1980
Στοιχεία

«Στη θέση της αρχαίας πόλης του Βυζαντίου ιδρύθηκε το 324 μ.Χ. η Νέα Ρώμη, η Κωνσταντινούπολη, η οποία αποτέλεσε στο εξής το κέντρο ενός πανίσχυρου, αχανούς και ετερογενούς κράτους, που κάποια στιγμή εκτεινόταν από το Γιβραλτάρ ώς τον Ευφράτη. Το κράτος αυτό, η "Βυζαντινή Αυτοκρατορία", διαμόρφωσε τον λαμπρό πολιτισμό που αποκαλούμε βυζαντινό. Μολονότι είναι ουσιαστικά αδύνατο να δώσει κανείς σε έναν τόμο τον απολογισμό του πολιτισμού αυτού, που καταύγασε την οικουμένη πάνω από χίλια χρόνια, ο συγγραφέας πετυχαίνει το σκοπό του με μια πρωτότυπη μέθοδο: αδέσμευτος ιδεολογικά από οποιαδήποτε συγκεκριμένη φιλοσοφία της Ιστορίας, χωρίς να υπερτονίζει ορισμένους παράγοντες εις βάρος άλλων, εξετάζει τις βασικές πλευρές της βυζαντινής «πραγματικότητας» υπό το πρίσμα ενός Βυζαντινού, και μάλιστα μέσου ανθρώπου, όχι διανοουμένου. Η θεματική προοπτική του καλύπτει θεμελιώδεις τομείς: λαούς και γλώσσες, κοινωνία και οικονομία, την εξαφάνιση και την αναβίωση των πόλεων, τους αιρετικούς, το μοναχισμό, την εκπαίδευση, τις πεποιθήσεις της εποχής για τον ορατό και τον αόρατο κόσμο, για το καλό και το κακό, για την ανθρωπότητα, το παρελθόν και το μέλλον της, για την ιδανική ζωή και, τέλος, τη βυζαντινή κληρονομιά (λογοτεχνία, τέχνη, αρχιτεκτονική).

Ο Σύριλ Μάνγκο ήταν καθηγητής της Βυζαντινής και Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας στην έδρα Μπάιγουωτερ και Σόθμπυ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και Εταίρος στο Κολέγιο Έξετερ. Έχει γράψει σημαντικά βιβλία για θέματα βυζαντινής φιλολογίας, ιστορίας, τέχνης και αρχιτεκτονικής, καθώς και πολυάριθμα άρθρα.» (Από τους εκδότες)

Περιεχόμενα: Πρόλογος στην ελληνική έκδοση, Σημείωμα του μεταφραστή σσ. 7-14. Εισαγωγή. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Απόψεις της βυζαντινής ζωής σσ. 25-180. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Ο ιδεατός κόσμος του Βυζαντίου σσ. 181-274. ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Η κληρονομιά σσ. 275-320. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ: Κατάλογος αυτοκρατόρων – Χάρτες σσ. 322-342. Σημειώσεις. Βιβλιογραφία. Ευρετήριο. Σύνολο σελ 408 (διαστάσεις 17 x 24 εκ.) χαρτόδετο.
Λέξεις - κλειδιά
Βυζαντινές πηγές.
Βυζαντινές πόλεις.
Βυζαντινές τελετουργίες.
Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Βυζαντινή κοινωνία.
Βυζαντινή Κωνσταντινούπολη.
Βυζαντινή οικονομία.
Βυζαντινή τέχνη.
Βυζαντινοί άρχοντες.
Βυζαντινοί αυτοκράτορες.
Βυζαντινοί θεσμοί.
Βυζαντινός πολιτισμός.
Ιδεολογία.
Ιουστινιανός Α΄.
Ισλάμ.
Καθολική Εκκλησία / Λατινική Εκκλησία.
Κωνσταντινούπολις / Κωνσταντινούπολη / Πόλις / Πόλη.
Λογοτεχνία.
Μεσαιωνική εποχή.
Μέση Ανατολή.
Μεσοβυζαντινή περίοδος.
Πρωτοβυζαντινή περίοδος.
Υστεροβυζαντινή περίοδος.