Πίκουλας, Αλέξανδρος ο Μέγας (2019)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Πίκουλας, Αλέξανδρος ο Μέγας (2019)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Γιάννης Αντ. Πίκουλας, Αλέξανδρος Γ΄ ο Μέγας. Δώδεκα ερωτήματα και κάποιες απορίες, Σειρά: Ελληνική Ιστορία, (εκδόσεις Καλλιγράφος, Αθήνα 2019)

ISBN / ISSN
ΙSBN13 978-960-9568-71-5
Στοιχεία

«Ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Αλέξανδρος Γ', ο γιος του Φιλίππου Β' της Μακεδονίας, ο ευρύτερα γνωστός ως Μέγας; Ποια ήταν τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της εκστρατείας του και γιατί κατέλιπε τέτοιο μύθο; Πώς πέθανε και πού ετάφη; Το έργο του ήταν αποτέλεσμα ικανοτήτων και αρετής, ή τύχης και συγκυριών; Άλλαξε τον τότε κόσμο, ώστε να θεωρείται πως επέδρασε στον παγκόσμιο πολιτισμό; Του οφείλει κάτι η Κεντρική Ασία, η Ινδική, ή η Κίνα; Έχει σχέση με τη διαμόρφωση του Βουδισμού, ή τη ζηλωτική επικράτηση του Χριστιανισμού; Με δώδεκα ερωτήματα και τις ανάλογες πολύπλευρες απαντήσεις τους, ο Γ. Πίκουλας, καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και συνεκδότης του διεθνούς περιοδικού αρχαιογνωσίας Ηόρος, επιχειρεί να δώσει μία ευσύνοπτη, όσο και τεκμηριωμένη εικόνα για μία από τις πλέον χαρισματικές προσωπικότητες της αρχαιότητος (και όχι μόνον)». (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα: Πρόλογος. Συντομογραφίες. Εισαγωγή. Μέρος Πρώτο ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ σσ. 19-99: Χαρισματικός κληρονόμος, ή αυτοδημιούργητος; Γιατί έγινε η εκστρατεία; Γιατί νίκησε τους Πέρσες; Γιατί έφθασε στα έσχατα της τότε οικουμένης; Στρατηγική, ή παρόρμηση; Πώς πέθανε; Πού ήταν ο τάφος του; Ποια ήταν η οικογένειά του; Πόσες συζύγους και παιδιά; Μέρος Δεύτερο ΑΠΟΤΙΜΗΣΗ σσ. 101-138: Άλλαξε τον τότε κόσμο; Αρετή, ή τύχη τα εφόδιά του; Ποια είναι τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της εκστρατείας του; Τι μύθο κατέλιπε; Από το Δωδεκάθεο στον ένα θεό: Ποια η σχέση του με τον Χριστιανισμό και Βουδισμό;

Βιβλιογραφία σσ. 139-143. Στέμμα Αργεαδών Μακεδονίας σσ. 144-145. Λεξιλόγιο σ. 147. Ευρετήριο σσ. 149-157. Σύνολο σελ. 160 (20 Χ 13) μαλακό εξώφυλλο.

Λέξεις - κλειδιά
Αιγές / Αιγαί / Βεργίνα.
Αλεξάνδρεια, Αίγυπτος.
Αριστοτέλης, αριστοτελικοί.
Αρχαίες ελληνικές πηγές.
Αρχαίες ελληνικές πόλεις.
Αρχαιότητα.
Ασία.
Αχαιμενίδες Πέρσες.
Αχαιμενιδική Αυτοκρατορία / Περσική Αυτοκρατορία.
Βαβυλώνα.
Δαρείος Γ΄ Κοδομαννός.
Εκβάτανα / Hamadan / Hamedan.
Ιαξάρτης ποταμός / Συρ Νταριά ποταμός.
Ινδία.
Ινδικός Καύκασος / Hindukush.
Ιράκ.
Ιράν.
Κίνα.
Κλασική εποχή.
Κύρος Β΄ ο Μέγας.
Μακεδονία.
Μακεδονικοί θεσμοί.
Μέγας Αλέξανδρος.
Μέση Ανατολή.
Μεσοποταμία.
Μικρά Ασία / Ασιατική Τουρκία.
Νέαρχος ο Κρης, ναύαρχος.
Νείλος.
Ουζμπεκιστάν.
Περσέπολη / Περσέπολις.
Πέρσες.
Περσικός πολιτισμός.
Πτολεμαίοι.
Ρώμη.
Σκύθες.
Στρατός τακτικός.
Συρία.
Τίγρης ποταμός / Dicle.
Φίλιππος Β΄ Μακεδονίας.
Ώξος ποταμός / Αμού Νταριά ποταμός.