Κολιόπουλος, Λεηλασία φρονημάτων: Το Μακεδονικό Ζήτημα (1994)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Κολιόπουλος, Λεηλασία φρονημάτων: Το Μακεδονικό Ζήτημα (1994)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Ιωάννης Σ. Κολιόπουλος, Λεηλασία φρονημάτων: Το Μακεδονικό Ζήτημα στην κατεχόμενη Δυτική Μακεδονία, 1941-1944 (εκδόσεις Βάνιας, Θεσσαλονίκη 1994)

ISBN / ISSN
ISBN: 960-288-023-6
Στοιχεία

Ο πολυγραφότατος Γιάννης Κολιόπουλος, καθηγητής Ιστορίας των Νεώτερων Χρόνων στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Μελετών Χερσονήσου Αίμου και μέλος της επιστημ. επιτροπής του Κέντρου Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηριώσεως (ΚΕΠΙΤ) του Μουσείου Μακεδονικού Aγώνος, μελέτησε επί χρόνια ένα από τα πιο ζοφερά, όσο και οδυνηρά, ζητήματα της νεώτερης ελληνικής ιστορίας, όπως αυτό εξελίχθηκε στη διάρκεια της Κατοχής στη Δυτική Μακεδονία μεταξύ ντόπιων ελληνικών πληθυσμών, σλαβοφώνων, βλαχοφώνων, αλβανοφώνων και ελληνοφώνων, αλλά ακόμα και μεταξύ των Προσφύγων, ιδίως μεταξύ ελληνοφών και τουρκοφώνων που είχαν εγκατασταθεί σε πόλεις (Γρεβενά, Φλώρινα, Καστοριά, Άργος Ορεστικό κ.ά.) και χωριά μετά το 1922. Ο ίδιος, όπως τονίζει στην εξαιρετικά αναλυτική Εισαγωγή, ανήκει σε αυτόν τον κόσμο: γεννήθηκε στο χωριό Βοτάνι της λεκάνης του δυτικού Αλιάκμονα κι έζησε ως μικρό παιδί το ανείπωτο ανθρωπιστικό δράμα. Πολύ σημαντικός παράγοντας της έρευνας είναι το γεγονός των προφορικών μαρτυριών που συνέλλεξε ο μελετητής, ακόμα και από συγγενείς του –έχοντας την επιστημονική εμπειρία και δεινότητα να ελέγχει την συναισθηματική φόρτιση και να διαχωρίζει τα όσα αρνητικά βαρύνουν συνήθως τις διηγήσεις και τις μνήμες.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ Α΄ τόμου: Αντί προλόγου (σσ. ΧΙΙΙ-ΧΧΙV). Εισαγωγή (σσ. 25-57). Πάσα η χώρα εσιδηροφόρει (σσ.59-121). Μεταμορφώσεις (σσ. 123-190). Απελευθέρωση (σσ. 191-212). Σημειώσεις (σσ. 215-268). Παράρτημα: Νέα και παλαιά ονομασία οικισμών (σσ. 269-273). Ευρετήριον (σσ. 277-284). Εικόνες (ασπρόμαυρες) (σσ. 287-294). Σύνολο σελ. 296 (21 Χ 14), μαλακό εξώφυλλο.

Για αυτό το μελέτημα, ο ΓΣΚ βραβεύτηκε το 1994 από την Ακαδημία Αθηνών. Στη συνέχεια, κυκλοφόρησε ο δεύτερος τόμος του έργου, που καλύπτει την περίοδο του Εμφύλιου στη Δ. Μακεδονία, 1945-1949 (εκδ. Βάνιας). Οι δύο τόμοι έχουν επανεκδοθεί πολλές φορές σαν δίτομο έργο.
Λέξεις - κλειδιά
Αλιάκμονας / Αλιάκμων, ποταμός.
Βλάχος / Βλάχοι.
Βουλγαρία.
Βούλγαροι.
Γερμανική Κατοχή.
Γιουγκοσλαβία.
Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος.
Διώξεις.
Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο / ΕΑΜ.
Εικοστός αιώνας.
Ελλάδα, σύγχρονη.
Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός / ΕΛΑΣ.
Καστοριά.
Κοζάνη.
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας / ΚΚΕ.
Μακεδονία Δυτική.
Μακεδονικό Ζήτημα.
Μακεδονικός Αγώνας.
Πόντιοι.
Πρόσφυγες.
Φλώρινα.