Καλδέλλης, Λέσβος και Αν. Μεσόγειος κατά τη Ρωμαϊκή και Πρώιμη Βυζαντινή περίοδο (2002)
[Βιβλιογραφία]
Αντώνιος Εμμ. Καλδέλλης, Λέσβος και Ανατολική Μεσόγειος κατά τη Ρωμαϊκή και Πρώιμη Βυζαντινή περίοδο (100 π.Χ – 600 μ.Χ.): Μελέτη των κοινωνικών, πολιτικών και θρησκευτικών δομών, (Ηρόδοτος, Θεσσαλονίκη 2002)
Οι αιώνες της ρωμαϊκής κυριαρχίας αποτέλεσαν τη μεγαλύτερη περίοδο ειρήνης που γνώρισε ποτέ η Λέσβος. Η ένταξη όμως του νησιού στις ευρύτερες διοικητικές δομές της αυτοκρατορίας και, αργότερα, οι εξελίξεις που σηματοδότησαν την εμφάνιση του Βυζαντινού κράτους, επέφεραν ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και στον πολιτισμό. Αν στον 1ο αιώνα π.Χ. η πολιτική ζωή καθορίζονταν από επιφανείς ευεργέτες που εξασφάλιζαν προνόμια για τις πόλεις από τους Ρωμαίους φίλους τους, τον 6ο αιώνα μ. Χ. η εξουσία είχε περάσει στα χέρια των χριστιανών επισκόπων που αντί για θέατρα έκτιζαν ναούς και μετείχαν ενεργά στις θεολογικές διαμάχες της ύστερης αρχαιότητας. Με βάση τις πρωτογενείς πηγές - φιλολογικές, επιγραφικές και αρχαιολογικές - και τη διεθνή βιβλιογραφία ο Α. Καλδέλλης εξετάζει τις συνθήκες που υπαγόρευσαν τις αλλαγές αυτές. Το ρωμαϊκό σύστημα διοίκησης επέφερε σημαντικές πολιτισμικές μεταβολές, όπως την παγίωση της ολιγαρχίας και του ευεργετισμού, την λατρεία του αυτοκράτορα και την αποδοχή της ρωμαϊκής πολιτικής ταυτότητας. Ακολουθεί λεπτομερής ανάλυση των πηγών που αφορούν στην παλαιοχριστιανική Λέσβο, όπου επικράτησαν πολλές αιρέσεις και ανεγέρθηκε πλήθος εκκλησιών, Ωστόσο, η νέα θρησκεία επικράτησε αρκετά πιο αργά στο νησί απ’ ό,τι σε αλλά μέρη του ρωμαϊκού κόσμου. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Περιεχόμενα: ΠΡΟΛΟΓΟΣ. 1. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΡΩΜΑΪΚΗΣ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ. 2. ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΑΣΤΥ ΚΑΙ ΥΠΑΙΘΡΟ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΑ ΛΕΣΒΟ. 3. ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ, ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΜΠΟΡΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ. 4. ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΤΩΝ ΛΕΣΒΙΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ. 5. Η ΛΕΣΒΟΣ ΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΕΠΑΡΧΙΑ ΤΗΣ ΑΣΙΑΣ. 6. Η ΛΑΤΡΕΙΑ ΤΟΥ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΑ. 7. Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΟΜΗ ΤΟΝ ΠΟΛΕΩΝ ΣΤΗ ΡΩΜΑΪΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ. 8. Ο ΕΚΡΩΜΑΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΩΤΩΝ. 9. ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. 10. Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ. 11. ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (Α): ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ 4ο ΑΙΩΝΑ. 12. ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ (Β): 5ος ΚΑΙ 6ος ΑΙΩΝΑΣ. 13. ΟΙ ΠΑΛΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ ΚΑΙ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ. ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ. ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΟΝΟΜΑΤΩΝ. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ ΚΑΙ ΧΑΡΤΗΣ. Σύνολο σελίδων 280 (διαστάσεις 24 Χ 17 εκ).