Παπαγεωργίου (επιμ.), Η μαύρη βίβλος του 1821 (2021)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Παπαγεωργίου (επιμ.), Η μαύρη βίβλος του 1821 (2021)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Εγκυκλοπαίδεια / Λεξικό

Θάνος Βερέμης (Πρόλογος), Η μαύρη βίβλος του 1821. Ο Γρηγόριος ο Ε’ και άλλοι πατριάρχες, μέσα από τις αντεπαναστατικές τους εγκύκλιους, Μηνάς Παπαγεωργίου, Μυρτώ Μαραγκού (επιστ. επιμ.), σειρά Lux Orbis, (Εκδόσεις iWrite, Θεσσαλονίκη 2021)

Συλλογικό έργο
Ναι
ISBN / ISSN
ISBN 978-960-627-242-4
Στοιχεία

Η υποτιθέμενη θετική συμβολή της ανώτατης ιεραρχίας της Εκκλησίας στην Επανάσταση του 1821, αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ιδεολογικές λαθροχειρίες της νεότερης ελληνικής Ιστορίας. Διακόσια χρόνια αργότερα, η μελέτη των πρωτότυπων πηγών, των αφοριστικών εγκυκλίων και της αντεπαναστατικής δράσης του Πατριαρχείου, δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνειών. Το βιβλίο αυτό περιλαμβάνει μία χρήσιμη συλλογή τέτοιων κειμένων, που δημοσιεύτηκαν κατά το χρονικό διάστημα 1798-1828. Η ανίχνευση των εν λόγω ιστορικών τεκμηρίων αποτελεί μέχρι και σήμερα μία εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση, απαιτώντας σε κάποιες περιπτώσεις την κοπιώδη αναζήτηση σπάνιων ή εξαντλημένων εκδόσεων.

Στη Μαύρη Βίβλο του 1821 θα διαβάσετε: Τα κείμενα του αφορισμού της Επανάστασης από το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Τους λόγους για τους οποίους η περιβόητη άρση του αφορισμού αποτελεί έναν εκκλησιαστικό μύθο. Το πώς ο Γρηγόριος Ε' προσπάθησε να κατευνάσει τις επαναστατικές διαθέσεις Επτανησίων και Πελοποννησίων στα τέλη του 18ου αιώνα, διατάζοντας, παράλληλα, την καύση κειμένων του Ρήγα Φεραίου. Τους λόγους για τους οποίους ο αφορισμός των Κλεφτών από τον πατριάρχη Καλλίνικο Ε' επηρέασε αρνητικά την Επανάσταση του '21. Τις εγκυκλίους μέσω των οποίων ο Γρηγόριος Ε' αποπειράθηκε να ελέγξει την ελληνική βιβλιοπαραγωγή, εξαπολύοντας επίθεση στις Φυσικές Επιστήμες. Το αφοριστικό επιτίμιο που επιβλήθηκε στην Μπουμπουλίνα, λίγους μήνες πριν τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Τα κείμενα του πατριάρχη Ευγένιου Β', που στόχο είχαν να εκφοβίσουν τους Έλληνες, αμέσως μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης. Τον τρόπο με τον οποίο ο πατριάρχης Αγαθάγγελος επιχείρησε να προκαλέσει εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα του Ιωάννη Καποδίστρια. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Περιεχόμενα: Εισαγωγή σ.11, Πρόλογος του Θάνου Βερέμη. Η σύγκρουση πνευματικής και κοσμικής εξουσίας. Ο ρόλος της εκκλησίας στην Τουρκοκρατία σ.17, Η πατριαρχική εγκύκλιος του Γρηγορίου Ε' προς τους Επτανήσιους σ.23, Παΐσιος Τρίκκης: Ο απεσταλμένος του Γρηγορίου Ε' στην Πελοπόννησο για τον κατευνασμό της επαναστατικής ατμόσφαιρας σ.31, Η μεταθανάτια δίωξη του Ρήγα σ.35, Ο αφορισμός των Κλεφτών από τον Καλλίνικο Ε' σ.39, Η εγκύκλιος του Γρηγορίου Ε' κατά των Φιλοσοφικών Μαθημάτων σ.51, Απανταχούσα: Λογοκρισία των ιδεών στην Κωνσταντινούπολη σ.65, Το αφοριστικό επιτίμιο κατά της Μπουμπουλίνας σ.85, Τα κείμενα του αφορισμού της Επανάστασης από τον Γρηγόριο Ε' σ.89, Ευγένιος Β': Ο συνεχιστής της στάσης του Γρηγορίου Ε' απέναντι στην Επανάσταση σ.111, Ο πατριάρχης Αγαθάγγελος και η απόπειρα πρόκλησης εμφυλίου στην Ελλάδα του Καποδίστρια σ.127. Σύνολο σελ. 152 (13 x 22), μαλακό εξώφυλλο.

Λέξεις - κλειδιά
Αγώνας 1821.
Γρηγόριος Ε΄, Οικουμενικός Πατριάρχης.
Δέκατος ένατος αιώνας.
Ελλάδα.
Επτάνησα / Ιόνια νησιά.
Κλέφτες, κλεφτουριά.
Κλήρος, κληρικοί.
Κωνσταντινούπολη / Πόλη / Ιστανμπούλ.
Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Οθωμανική Αυτοκρατορία, 19ος αι..
Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.
Πελοπόννησος.
Ρήγας Βελεστινλής / Ρήγας Φεραίος.