Λαγόπουλος (επιμ.), Ο Ναός Αγίας Μαρίνας Κισσού (2009)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Λαγόπουλος (επιμ.), Ο Ναός Αγίας Μαρίνας Κισσού (2009)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Δημήτρης Δημητρόπουλος, Κίτσος Μακρής, Μιλτιάδης Πολυβίου, et al, Ο Ναός της Αγίας Μαρίνας Κισσού. Ιστορία, πολεοδομία, αρχιτεκτονική, εικονογραφία, Αλέξανδρος Λαγόπουλος (επιμ.), (Πανεπιστημιακές εκδόσεις Θεσσαλίας, Βόλος 2009)

Συλλογικό έργο
Ναι
ISBN / ISSN
ISBN 978-960-8029-99-6
Στοιχεία

Ο Κισσός διατηρεί ακόμη το ύφος του ως ένα τυπικό χωριό του Πηλίου, περιλαμβάνει ένα σημαντικό αριθμό αξιόλογων κτιρίων και χαρακτηρίζεται από ζωντάνια καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, επειδή έχει συγκρατήσει μία σημαντική μάζα των κατοίκων του. Φυσικά, ένα από τα πρώτα κτίρια που τραβάει την προσοχή είναι ο ναός της Αγίας Μαρίνας, λόγω, τόσο της αρχιτεκτονικής του, όσο και της εικονογραφίας και της ξυλογλυπτικής στο εσωτερικό του. Ο ναός [μνημείο του π. 1745-1750] είναι ένας από τους αξιολογότερους του Πηλίου και αποτελεί ένα από τα αντιπροσωπευτικά δείγματα της εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής μας. Όσον αφορά στο εσωτερικό του, κυριαρχεί η μορφή του μεγάλου λαϊκού αγιογράφου Παγώνη.

Το παρόν βιβλίο αποτελεί έργο εκλεκτών επιστημόνων, καταξιωμένων στα αντίστοιχα πεδία τους, και εμπλουτίζεται με κείμενο του ίδιου του ιερέα του ναού και θεολόγου π. Μιχαήλ Μιχάλαρου.»

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχουν έξι αρχιτεκτονικά σχέδια (σε κλιμακα 1:100) του Ναού της Αγίας Μαρίνας. Σύνολο σελίδες 108 (24  x 17 εκ.), μαλακό εξώφυλλο.

Λέξεις - κλειδιά
Αγιογραφική τέχνη, λαϊκή.
Αγιογράφοι.
Δέκατος όγδοος αιώνας.
Ελλάδα.
Θεσσαλία.
Λαϊκή αρχιτεκτονική.
Μαγνησία Θεσσαλίας.
Μαρίνα, αγία.
Ναοδομία.
Πήλιο, βουνό.
Σχέδια, όψεις.
Τοιχογραφία.
Φωτογραφικά Αρχεία.