Κονταξή (επιμ.), Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι και Τζιόρτζιο ντε Κίρικο (1995)
[Βιβλιογραφία]
Χρήστος Φώτου, Γιάννης Παπαμιχαήλ, Κώστας Ανδρουλιδάκης, et al, Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι και Τζιόρτζιο ντε Κίρικο. Πρακτικά ημερίδας 4 Απριλίου 1993, Ελένη Κονταξή (επιμ.), (Δημοτικό Κέντρο Ιστορικών Ερευνών, Τεκμηρίωσης, Αρχείων και Εκθεμάτων, Βόλος 1995)
Η συνάντηση, τα πρακτικά της οποίας παρουσιάζονται εδώ, ήταν εντεταγμένη σ’ έναν ευρύτερο κύκλο εκδηλώσεων, με τίτλο «Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι και Τζόρτζιο ντε Κίρικο», διάρκειας μίας εβδομάδας (3-9 Απριλίου 1993). Η ιδέα της διοργάνωσης βασίστηκε σε πρόταση του Κώστα Ανδρουλιδάκη, ακούραστου ερευνητή της ιστορίας των σιδηροδρόμων και της σχέσης του σημαντικού Ευρωπαίου ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο με την Ελλάδα και ειδικότερα με τον Βόλο, η οποία ξεκινά από τις μνήμες του μεγάλου ζωγράφου από την εργασία του πατέρα του στους Σιδηροδρόμους Θεσσαλίας. (Αίγλη Δημόγλου, Υπεύθυνη του Δημοτικού Κέντρου Ιστορίας, απόσπασμα από το Σημείωμα της έκδοσης.)
Το βιβλίο χωρίζεται σε ενότητες. Στο τέλος της κάθε ενότητας υπάρχει μία μικρή περίληψη στα αγγλικά κι ένα βιογραφικό σημείωμα του κάθε ομιλητή-συγγραφέα.
Περιεχόμενα: Σημείωμα έκδοσης, σ. 5. Πρόλογος, σ. 7. Χρήστος Φώτου: Ο Βόλος και οι Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι 1882-1906, σ.9. Γιάννης Παπαμιχαήλ: Παρέμβαση στις εκδηλώσεις του Δήμου Βόλου με θέμα «Θεσσαλικοί Σιδηρόδρομοι – Τζιόρτζιο ντε Κίρικο 1882-1906, σ. 66. Κώστας Ανδρουλιδάκης: Αναμνήσεις από τη Θεσσαλία στο έργο του Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, σ.72. Νίκος Βασιλάκος: Η ποιητική του Giorgio de Chirico. Μια ολοκληρωμένη θεώρηση του έργου του και της μεταφυσικής περιόδου (1911-1918), σ. 98. Συζήτηση, σ. 143. Σύνολο σελίδων 158 (17x24), μαλακό εξώφυλλο.