Πεχλιβανίδης, Αττάλεια και Ατταλειώτες τ. Α΄, τ. Β΄ (1989)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Πεχλιβανίδης, Αττάλεια και Ατταλειώτες τ. Α΄, τ. Β΄ (1989)

Γεώργιος Π. Πεχλιβανίδης Ατταλειάτης, (Εκδόσεις Ατλαντίς - Μ. Πεχλιβανίδης και ΣΙΑ, Αθήνα 1989)

ISBN / ISSN
ISBN: 960-07-0091-5
Στοιχεία

Γεννημένος το 1904 στην Αττάλεια (τουρκ. Antalya), τη μεγάλη λιμανούπολη στα τουρκικά παράλια της Ανατολικής Μεσογείου, ο Γεώργιος Πεχλιβανίδης, γιός του Παντελή και της Αγγελικής, προσφυγοποιήθηκε στα εφηβικά του χρόνια και ήρθε το 1922 με την οικογένειά του στην Ελλάδα. Σπούδασε στη Λειψία και το 1927, ίδρυσε μαζί με τα αδέλφιά του την επιχείρηση «ΑΒΕΕ Γραφικαί Τέχναι Ατλαντίς - Μ. Πεχλιβανίδης και ΣΙΑ» και ασχολήθηκε με εκτυπώσεις και εκδόσεις. Αποσύρθηκε, μετά από 60 ετών εργασίας, και έτσι, ιδιωτεύοντας πια, κατόρθωσε να εκπληρώσει την παλαιά του επιθυμία: να μαζέψει υλικό και να γράψει ένα βιβλίο για τη γενέτειρά του, την πρωτεύουσα της αρχαίας και βυζαντινής Παμφυλίας, μιας εύφορης παράλιας ζώνης που αντικρίζει την Κύπρο.

Το δίτομο έργο με το πλούσιο καταγραφικό υλικό, τις διηγήσεις των παλαιών, τις φωτ (έγχρωμες και μαυρόασπρες) πολλές από τις οποίες είναι του Παντελή Πεχλιβανίδη από ένα ταξίδι στα πατρογονικά το 1961, τους χάρτες και τα σχεδιαγράμματα, είναι 1.000 σελίδες και οι διαστάσεις κάθε τόμου είναι 32 εκ ύψος Χ 25 πλάτος. Τα μπερικέτια της Ανατολής!

Με το πόνημά του ο Γ. Π. Πεχλιβανίδης, που προσέθεσε στο συγγραφικό όνομά του τον καταγωγικό προσδιορισμό «Ατταλειάτης», όπως είχε κάνει τον 11ο αιώνα ο Βυζαντινός συγγραφέας Μιχαήλ ο Ατταλειάτης, διέσωσε ένα από τα λιγότερο γνωστά τμήματα του μικρασιατικού Ελληνισμού, την εκτός της οροσειράς του Ταύρου Ασίας, από την παράλια και εύχαρη Παμφυλία, τη γειτονική Λυκία και την ορεινότατη Πισιδία, την σκαρφαλωμένη στις νότιες πλαγιές του Ταύρου, μέχρι την Κιλικία. Κυρίως, έδωσε πνοή ζωής και πάρα πολλά στοιχεία για να διατηρηθεί στην ιστορική και τη συλλογική μνήμη η Αττάλεια, μια πλούσια, όμορφη και φωτεινή πολιτεία που ιδρύθηκε τον 2ο π.Χ. αι. από τον Άτταλο Β΄ τον Φιλάδελφο, βασιλιά της Περγάμου, άκμασε στη διάρκεια της Βυζαντινής χιλιετίας, αλλά και στους μετά την τουρκική κατοχή εποχή σε όλη τη διάρκεια της Οθωμανικής περιόδου. Το υλικό που συγκέντρωσε ο νεότερος Ατταλειάτης αναδεικνύει μια ευημερούσα μέχρι το 1922 ελληνική κοινωνία.

Περιεχόμενα Α΄ τόμου. Χάρτες. Αντί Προλόγου, Ευχαριστίες σσ. VI-VII. Μέρος Α΄ Η ιστορία της Αττάλειας σσ. 1-142. Οι εκτός της πρωτεύουσας μεγάλες πόλεις του σημερινού Νομού της Αττάλειας σσ. 143-181. Παμφυλία, Λυκία, Πισιδία, Κιλικία: Επαρχίες του Νομού της Αττάλειας σσ. 182-226. Άλλα θέματα σσ. 227-357. Μέρος Β΄ Αρχαιότητες σσ. 359-479. Βιβλιογραφία σσ. 481-482. Κώδικας προφοράς ξένων λέξεων σ. 483. Περιεχόμενα Α΄ και Β΄ τόμων σσ. 485-491. Δισέλιδος χάρτης. Σύνολο σελ. Ι-VIΙΙ, 1-492. Σκληρό εξώφυλλο και κουβερτούρα. Περιεχόμενα Β΄ τόμου. Μέρος Γ΄ Ήθη και έθιμα σσ. 1-109. Μέρος Δ΄ Επαγγέλματα, πρόσωπα της Αττάλειας του 1900-1920 σσ. 110-309. Μέρος Ε΄ Ιστορίες και αφηγήματα σσ. 310-380. Αφηγήματα Νικ. ΜΚ Καραγεωργίου σσ. 381-425. Διάφορα σσ. 426-474. Επίλογος σ. 475. Βιβλιογραφία σσ. 477-478. Κώδικας προφοράς ξένων λέξεων σ. 479. Περιεχόμενα Α΄ και Β΄ τόμων σσ. 481-487. Χάρτης δισέλιδος. Σύνολο σελ. Ι-VIΙΙ και 1-488. Σκληρό εξώφυλλο και κουβερτούρα.

>>>>>>>>>>>>>>>> Οπτικοακουστικά, Χάρτες κλπ στο Συνοδευτικό Υλικό
Λέξεις - κλειδιά
Αγροτοκτηνοτροφική κοινωνία.
Αθήνα.
Ανατολική Μεσόγειος.
Αρχαιότητες.
Ασιατική Τουρκία, Νότος / Νότια Τουρκία.
Αττάλεια / Antalya.
Βιογραφία.
Βιομηχανία.
Βυζαντινή εποχή.
Γυναίκες.
Δάσκαλος / Καθηγητής.
Εικοστός αιώνας.
Έλληνας / Έλληνες.
Ελληνιστική εποχή.
Εμπορικοί οίκοι.
Εμπόριο.
Επιστήμονες.
Επιχειρηματίες, οικονομικοί παράγοντες.
Ήθη, έθιμα.
Θέατρο αρχαίο.
Κιλικία.
Κλήρος, κληρικοί.
Κοινοτική οργάνωση.
Κοινοτικοί θεσμοί.
Λιμάνι.
Λυκία.
Μύθοι, θρύλοι.
Ναυσιπλοΐα.
Νερό.
Νόμισμα, νομίσματα.
Οθωμανική εποχή.
Οίκος, οικογένεια.
Ορθόδοξες εκκλησίες.
Παμφυλία, αρχαιότητες.
Παμφυλία, ΝΔ Τουρκία.
Παραγωγική μονάδα.
Παραδοσιακά επαγγέλματα.
Παραδοσιακοί κώδικες.
Πέργη.
Πισιδία, Ασιατική Τουρκία.
Πρόσφυγες.
Ρωμαϊκή, Αυτοκρατορική περίοδος.
Ρωμιοσύνη.
Σελτζουκικά μνημεία.
Σιτηρά.
Σχέδια, όψεις.
Σχολείο.
Ταύρος, οροσειρά.
Χάρτης.
Χαρτογραφία.