Ψυχάρης, Το Ταξίδι μου (1888, 1971)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Ψυχάρης, Το Ταξίδι μου (1888, 1971)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Γιάννης Ψυχάρης, Το Ταξίδι μου, Άλκης Αγγέλου (εκδ. επιμ., εισαγωγή), σειρά Νέα Ελληνική Βιβλιοθήκη, (Εκδόσεις Ερμής, Αθήνα 1971)

Αρχική έκδοση
Τόπος Α΄ έκδ.
Αθήνα
Χρόνος Α΄ έκδ.
1888
Στοιχεία

«Η δεκαετία πριν από την εμφάνιση του "Ταξιδιού" χαρακτηρίστηκε κρίσιμη για την πνευματική ζωή του τόπου. Για να ολοκληρωθεί μια κρίση στον χώρο του πνεύματος και να ξεπερασθεί, απαιτείται η παρουσία ενός έργου που να γίνει ταυτόχρονα συγκεντρωτικός και αποκεντρωτικός φακός. Αυτόν ακριβώς τον ρόλο ήρθε να παίξει στο τέλος της κρίσιμης αυτής δεκαετίας "Το Ταξίδι μου". Δεν ήταν όμως απλώς ένας ρόλος. Ο Ψυχάρης με το έργο αυτό της ζωής του κατεβαίνει από την σκηνή και μπαίνει στο στίβο. Τώρα, για πρώτη φορά στην ιστορία του νέου ελληνισμού, ένας λόγιος ανακατεύεται με το μεγάλο πλήθος και το ανακατεύει ζητώντας "δόξα και γροθιές". Από την στιγμή όμως αυτήν παύει να ανήκει αποκλειστικά στην πνευματική ιστορία του τόπου και μετατίθεται αυτόματα στην ιστορία γενικά. Το έργο του γίνεται πια η μαρτυρία μιας ολόκληρης εποχής, γίνεται όπως το είδε νωρίς και ο ίδιος, ντοκουμέντο. Σήμερα, λοιπόν, που υποτίθεται πως έχουμε βρει την ψυχραιμία μας στο γλωσσικό ζήτημα [το 1971], εξυπακούεται πως ήρθε και η ώρα να κοιτάξουμε το "Ταξίδι" ως μαρτυρία.» (Έγραφε ο φιλόλογος Άλκης Αγγέλου στη σύντομη παρουσίαση αυτής της πολύ καλής έκδοσης)
Περιεχόμενα. Ο Ψυχάρης και η εποχή του έως το 1888 (πίνακας) σσ. 4-7. Βιβλιογραφία σ. 8. Άλκης Αγγέλου, Το Ταξίδι μου, μαρτυρία μιας εποχής, σσ. 9-36: Μεγάλος εξομολογούμενος - Οι τρεις εκρήξεις - Η απίστευτη τύχη - Ο στοχασμός και ο λόγος - Το ύφος - Η Ρωμιοσύνη. ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΜΟΥ σ. 37-204. Παροράματα σ. 205-202. Α. Αγγέλου, Πρώτες μαρτυρίες για Το Ταξίδι μου σσ. 207-263. Σύνολο σελ. 264 (19 Χ 12,5) χαρτόδετο.
>>>> Επανέκδοση: Εκδόσεις Εστία, Αθήνα 2009. ISBN13: 9789600505405 [Μπορείτε να βρείτε τη β΄ έκδοση του βιβλίου, αυτή του 1905. ψηφιοποιημένη στο https://archive.org/details/totaxidimou00psic/page/n5/mode/2up?view=theater]

 

Λέξεις - κλειδιά
Αθήνα.
Βιογραφία.
Βόσπορος.
Γαλατάς / Galata.
Γαλλία.
Γλωσσικό ιδίωμα.
Δέκατος ένατος αιώνας.
Έλληνας / Έλληνες.
Ελληνική λογοτεχνία.
Ελληνισμός.
Εφημερίδα, εφημερίδες.
Καθημερινή ζωή.
Κωνσταντινούπολη / Πόλη / Ιστανμπούλ.
Λαϊκές παραδόσεις.
Λόγιοι.
Ύστερη Οθωμανική περίοδος.
Φανάρι.
Χίος.
Χωριό / Οικισμός.