Jaques de Voragine, La légende dorée (2020)
[Βιβλιογραφία]
Jaques de Voragine, La légende dorée. Illustrée par les peintres de la Renaissance italienne, Teodor de Wyzeva (tr.), (Diane de Selliers Editeur, Paris 2020)
Ο περίφημος Χρυσός Θρύλος / Legenda aurea ή Legenda sanctorum [«Λεγκέντα σανκτόρουμ»] είναι το γνωστότερο και πιο πολυδιαβασμένο έργο του πολυμαθούς Δομινικανού συγγραφέα Jacopo da Varagine / Jacobus de Voragine / Ιάκωβου του Βαραγινού ή Βοραγινού (γεννήθηκε στη Γένοβα ή εκεί κοντά π. το 1230, διατέλεσε Αρχιεπίσκοπος Γενούης / Γένοβας και πέθανε στη Γένοβα το 1298 ή 99). Το σημαντικότερο σύγγραμμά του είναι αυτός ο «χρυσός» Συναξαριστής, ένα εμπεριστατωμένο Αγιολόγιο με τους βίους 160 αγίων, συγκροτώντας έτσι μία επίσημη χριστιανική μυθολογία η οποία ισχύει, με μικρές αλλαγές και προσθαφαιρέσεις, μέχρι σήμερα. Το συνέθεσε τη δεκαετία του 1260, όταν κυκλοφορούσαν μόνο χειρόγραφα, αλλά έχει αντιγραφεί εκατοντάδες φορές, έχει μεταφραστεί στις περισσότερες ευρωπαϊκές γλώσσες και είναι από τα πρώτα βιβλία που τυπώθηκαν (γύρω στα 1470) δεκαπέντε μόλις χρόνια, δηλαδή, μετά την πρώτη τυπωμένη έκδοση της Βίβλου που έκανε ο Γουτεμβέργιος το 1455.
Από τον Χρυσό Θρύλο εμπνεύστηκαν οι αγιογράφοι του Μεσαίωνα, αλλά και της Αναγέννησης, για να δημιουργήσουν και να τυποποιήσουν τις άγιες φυσιογνωμίες, εδώ στηρίχτηκαν άλλοι συναξαριστές και αγιογράφοι, μεταφραστές (πρώτη γαλλική έκδοση το 1476, πρώτη αγγλική το 1483), σχολιαστές, ερμηνευτές και μιμητές. Αυτή η γαλλική έκδοση του 2020 (πρώτη έκδοση το 2000), χρησιμοποίησε τη μετάφραση από τα λατινικά στα γαλλικά, την εισαγωγή και τα σχόλια του Πολωνού λόγιου Téodor de Wyzewa, που κυκλοφόρησε το 1911: Jacques de Voragine, La Légende Dorée, traduite du latin d'après les plus anciens manuscrits, avec une introduction, des notes et un index, Paris, Librairie académique Perrin, 1911. Παρότι του αποδίδουν ότι δεν υπήρξε πιστός στο αρχικό λατινικό κείμενο [peu fidèle au latin], ο παρισινός εκδότης οίκος πήρε αυτή την εκδοχή για τον τόμο με την πλουσιότατη και έγχρωμη εικονογράφηση – μια μεγάλη απόλαυση λόγω των περίπου 400 έργων αξιοθαύμαστης απόδοσης (τοιχογραφίες, φορητές εικόνες, τρίπτυχα και πολύπτυχα, εικονογραφημένα χειρόγραφα, ξυλόγλυπτα κλπ, έργα της ιταλικής Αναγέννησης όπως σημειώνει και ο υπότιτλος).
Σύνολο σελίδων 656 (διαστάσεις 26,5 Χ 20) σκληρό εξώφυλλο.