Βυζαντινών Διατροφή / Food in Byzantium (2005)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Βυζαντινών Διατροφή / Food in Byzantium (2005)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Πρακτικά Συνεδρίου

Johannes Koder, Jean-Claude Cheynet, Ewald Kislinger, Ηλίας Αναγνωστάκης, Χαράλαμπος Μακιρτζής, Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή, Henry Maguire, Τίτος Παπαμαστοράκης, Ελεονώρα Σκουτέρη- Διδασκάλου, Βυζαντινών διατροφή και Μαγειρείαι / Food and Cooking in Byzantium, Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή (επιστ. επιμ.) / Demetra Papanikola-Bakirtzi (ed) (Υπουργείο Πολιτισμού, Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων / Ministry of Culture, Archaeological Receipts Fund, Αθήνα / Athens 2005)

Συλλογικό έργο
Ναι
ISBN / ISSN
ISBN 960-214-457-2
Στοιχεία
Προσεγμένη έκδοση Πρακτικών Ημερίδας με θέμα «Περί της διατροφής στο Βυζάντιο» (Θεσσαλονίκη, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού, 4 Νοεμβρίου 2001) / “On Food in Byzantium” (Thessaloniki, Museum of Byzantine Culture, 4 November 2001). Περιλαμβάνονται οι ανακοινώσεις των: J. Koder, «Η καθημερινή διατροφή στο Βυζάντιο με βάση τις πηγές» σσ. 17-30, J-C. Cheynet «La valeur marchande des produits alimentaires dans l’ Empire byzantin» σσ. 31-46, E. Kislinger «Τρώγοντας και πίνοντας εκτός σπιτιού» σσ. 47-60, Η. Αναγνωστάκης «Τροφικές δηλητηριάσεις στο Βυζάντιο. Διατροφικές αντιλήψεις και συμπεριφορές (6ος-11ος αι.)» σσ. 61-110, Χ. Μακιρτζής «Περί χύτρας» σσ. 111-116, Δ. Παπανικόλα-Μπακιρτζή «Βυζαντινά επιτραπέζια σκεύη. Σχήμα – μορφή, χρήση και διακόσμηση» σσ. 117-132, H. Maguire “‘A Fruit Store and an Aviary’: Images of Food in House, Palace, and Church” σσ. 133-146, Η. Αναγνωστάκης, Τ. Παπαμαστοράκης “‘… and Radishes for Appetizers’. On Banquets, Radishes, and Wine” σσ. 147-174, Ε. Σκουτέρη- Διδασκάλου «Βυζαντινά μαγειρέματα ή η ξενισμένη γεύση ενός μαρουλόφυλλου» σσ. 175-196. Κάθε άρθρο συνοδεύεται από Σημειώσεις και Περίληψη (αγγλική στα ελληνικά άρθρα, ελληνική στα ξενόγλωσσα). Πλούσιο και ενδιαφέρον φωτογραφικό υλικό (C, BW φωτ) ένθετο στα άρθρα, με αναλυτικές πληροφορίες για την προέλευσή του στις σσ. 198-199. Σύνολο σελ. 200.
Λέξεις - κλειδιά
Αγροτική οικονομία.
Βότανα.
Βυζαντινές πηγές.
Βυζαντινή εποχή.
Βυζαντινή οικονομία.
Βυζαντινή τέχνη.
Βυζάντιο.
Γαλακτοκομικά προϊόντα.
Δημητριακά.
Διατροφή.
Διατροφικός πολιτισμός.
Ελαιόλαδο / λάδι.
Εμπόριο.
Επισιτισμός.
Ήθη, έθιμα.
Καθημερινή ζωή.
Κεραμική.
Κτηνοτροφικά προϊόντα.
Κωνσταντινούπολις / Κωνσταντινούπολη / Πόλις / Πόλη.
Μαγειρικά σκεύη.
Μαγειρική.
Μπαχαρικά.
Ναυάγιο.
Οικιακά σκεύη.
Οίκος, οικογένεια.
Οίνος / κρασί.
Όσπρια.
Σιτηρά.
Τρόφιμα.
Φυτά.
Ψάρια – θαλασσινά.