Κορομηλά, Οδυσσέας (2005)
[Βιβλιογραφία]
Μαριάννα Κορομηλά, Ευτυχισμένος που έκανε το ταξίδι του Οδυσσέα (Εκδόσεις Άγρα, 2η έκδ. ανανεωμένη, Αθήνα 2005)
Αρχική έκδοση
Βιογραφία ενταγμένη στο ιστορικό πλαίσιο του πρώτου μισού του 20ού αι., στον χώρο της ΝΑ Ευρώπης και της Μαύρης Θάλασσας. Πλούσιο φωτ υλικό αρχείων (ασπρόμαυρες φωτ, μερικές ολοσέλιδες), χάρτες ειδικά κατασκευασμένοι για την έκδοση. Σε αυτή την έκδοση έχει προστεθεί ο Πρόλογος του Patrick Leigh Fermor (από την αγγλική έκδοση) σσ. 279-282.
Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Αυτό το βιβλίο, που πρωτοκυκλοφόρησε το 1988, είναι ένα ταξίδι και μια βιογραφία. Ο χώρος είναι ο κόσμος που ανοίγεται πέρα από τον Βόσπορο και τις Συμπληγάδες ο κόσμος της Μαύρης Θάλασσας. Ο ήρωας ανήκει στην τελευταία γενιά των Ελλήνων του Εύξεινου Πόντου. Γεννήθηκε το 1899 σ’ ένα θρακικό χωριό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Οι περιπέτειές του αρχίζουν το 1914, μετά τους Βαλκανικούς, όταν, μαθητής ακόμα, δίχως πατρίδα και περιουσία, πήγε στη Ρουμανία να δουλέψει. Ο Πρώτος Πόλεμος τον βρήκε στην Κωνστάντζα. Έφυγε για το Γαλάτσι. Το μέτωπο έσπασε. Από τον Δούναβη βρέθηκε στον Δον. Μπερντιάνσκα στην Αζοφική. Ξέσπασε η Οκτωβριανή Επανάσταση. Νοβορωσίσκ. Οι Λευκορώσοι υποχωρούν, οι Άγγλοι αποχωρούν. Από τον Καύκασο βρέθηκε στην Πόλη λίγο πριν από την Καταστροφή. Κωνστάντζα ως το ’44. Βουκουρέστι μετά τον Δεύτερο Πόλεμο. Ώσπου, το 1950, εγκαταλείποντας πια τη Μαύρη Θάλασσα, έφτασε με τη γυναίκα του και δυο μικρά παιδιά στον ρουμανοπροσφυγικό καταυλισμό του Λαυρίου. Η μεταπολεμική Ελλάδα: ένας νέος και άγνωστος κόσμος. Στα πενηνταένα του χρόνια, ο πολυταξιδεμένος μεγαλέμπορος αρχίζει για έβδομη φορά τη ζωή του από την αρχή. Αγρότης στο Κορωπί. Η ιστορία είναι πέρα για πέρα αληθινή και βασίζεται στην αυτοβιογραφία του Γιάνκου Δανιηλόπουλου.»
Περιεχόμενα: Εισαγωγή. Αντί προλόγου. ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ: Οθωμανική Αυτοκρατορία. ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ: Από τον Δεύτερο Βαλκανικό πόλεμο ως τον Πρώτο Παγκόσμιο και από τον Δούναβη στον Δον. ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ: Οι Συμπληγάδες. ΜΕΡΟΣ ΤΕΤΑΡΤΟ: Ο Μεσοπόλεμος. ΜΕΡΟΣ ΠΕΜΠΤΟ: Η δεκαετία του ’40. ΜΕΡΟΣ ΕΚΤΟ: «Μα τι γυρεύουν οι ψυχές μας ταξιδεύοντας πάνω σε καταστρώματα κατελυμένων καραβιών στριμωγμένες με γυναίκες κίτρινες και μωρά που κλαίνε. . .». Επίλογος. Επίμετρο: Patrick Leigh Fermor. Πηγές σσ. 283-285. Σύνολο σελ. 288 (23 Χ 17) μαλακό εξώφυλλο.