Ευριπίδης, Ιφιγένεια εν Ταύροις
[Βιβλιογραφία]
Ευριπίδης, Ιφιγένεια εν Ταύροις
Αρχική έκδοση
Ο Ευριπίδης (480 π.Χ.-406 π.Χ.) ήταν χρονολογικά ο τελευταίος από τους τρεις μεγάλους τραγικούς ποιητές της ελληνικής Αρχαιότητας. Κεντρικό πρόσωπο του έργου Ιφιγένεια εν Ταύροις είναι η κόρη του Αγαμέμνονα, η οποία, αφού σώζεται με θαυματουργό τρόπο από την Άρτεμη στην Αυλίδα και δεν θυσιάζεται, βρίσκεται ως ιέρεια στην χώρα των Ταύρων στην Κριμαία. Όταν διαπιστώνει ότι οι ξένοι ναυαγοί, που συνελήφθηκαν και πρόκειται να θυσιαστούν στο Ιερό της θεάς, είναι ο αδερφός της ο Ορέστης και ο φίλος του ο Πυλάδης, συλλαμβάνει και εκτελεί με επιτυχία ένα σχέδιο διαφυγής και των τριών.
Το έργο χρονολογείται στο 413 π.Χ., ενώ μεταξύ του 408 και 406 π.Χ. ο Ευριπίδης έγραψε και την Ιφιγένεια στην Αυλίδα, δηλαδή από την άποψη των τρωικών μύθων ανατράπηκε η χρονική εξέλιξη, τουλάχιστον ως προς τη συγγραφή των δύο έργων.
Ταυρική ονομαζόταν η χερσόνησος της Κριμαίας από τους αρχαίους Έλληνες. Ταύροι ήταν ο βάρβαρος λαός που ζούσε στην Ταυρική / Κριμαία. Η Πότνια Θηρών και μεγάλη Παρθένος, η πρωτόγονη μορφή της θεάς Αρτέμιδος που λατρευόταν σε όλη την δυτική πλευρά του Εύξεινου Πόντου / Μαύρης Θάλασσας, έσωσε την Ιφιγένεια από τον βωμό της θυσίας και την οδήγησε στο κριμαϊκό Ιερό της, στην Ταυρική χερσόνησο. Εδώ θα γίνει η αναγνώριση της Ιφιγένειας από τον Ορέστη και τον Πυλάδη και θα εξελιχθεί το δράμα, για την διάσωσή τους.