Παναγία Έξι Μάρμαρα, εκκλησιαστικό συγκρότημα
[Χριστιανορθόδοξο Μνημείο]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Παναγία Έξι Μάρμαρα, εκκλησιαστικό συγκρότημα
Είδος
Εκκλησιαστικό Συγκρότημα
Τοπική ονομασία
Altı Mermer Panayia Rum Ortodoks Kilisesi
Εν λειτουργία
Ναι
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον
Ιστορικό.
Ενδιαφέρον
Προσκυνηματικό.
Διεύθυνση
Hekimoğlu Ali Paşa Caddesi Yapağı Sokağı No. 5, Koca Mustafapaşa Mahallesi, Fatih
Χρήσιμες πληροφορίες
Χρειάζεται οπωσδήποτε ένα κάποιο θάρρος για να ξεκινήσει κανείς να βρει το εκκλησιαστικό συγκρότημα. Το Σεϊτ Ομέρ Μαχαλλεσί είναι ένα Δημοτικό Διαμέρισμα της Παλαιάς Πόλης στις πυκνοκατοικημένες φτωχογειτονιές πάνω από τα Ψωμαθειά / τ. Samatya, στην πλαγιά του 7ου Λόφου που αντικρίζει τη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Ο απλούστερος δρόμος που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος (με ένα ταξί) είναι να πάρει, όχι τον μεγάλο δρόμο που οδηγεί από το ιστορικό κέντρο της Πόλης προς τα Ψωμαθειά και τα Χερσαία Τείχη, αλλά την πρώτη παράλληλη λεωφόρο προς τα πάνω, που ονομάζεται Koca Mustafa Paşa Caddesi. Είναι διπλής κατεύθυνσης.
Μία από τις κάθετες λεωφόρους ονομάζεται Kızılelma Caddesi . Η Κιζίλελμά Τσαντεσί είναι κι αυτή διπλής κατευθύνσεως. Δυο τετράγωνα παραπάνω η Κιζίλελμά διασταυρώνεται με τη λεωφόρο Χεκίμογλου. Εδώ στρίβουμε αριστερά κι αμέσως δεξιά στο σοκάκι Γιαπατζί / Yapağı Sokak. Η Παναγία βρίσκεται ακριβώς απέναντι (προς τα πάνω) από το συγκρότημα του Χεκίμογλου, που περιλαμβάνει Βιβλιοθήκη / Hekimoğlu Kütüphanesi και Τζαμί / Hekimoğlu Camii. Μπορεί να μην είναι πολύ γνωστό στη γειτονιά το Yapağı Sokak, αλλά σίγουρα όλοι γνωρίζουν και τη Hekimoğlu Ali Paşa Caddesi και το ομώνυμο συγκρότημα –και σίγουρα πολλοί θα ξέρουν πού βρίσκεται «το Ρουμ Κιλισέ».
Πάντως, πριν ξεκινήσει κανείς πρέπει εξάπαντος να έχει τηλεφωνήσει για να σιγουρευτεί ότι θα βρει ανοικτή την πόρτα και του αυλόγυρου και του ναού. Κι ύστερα, μπορεί να κάνει μία μεγάλη βόλτα με τα πόδια προς τα δυτικά, δηλαδή προς τα Χερσαία Τείχη, και βγαίνοντας από την Πύλη της Σηλυβρίας να πάει μέχρι το Μπαλουκλί (δες Εκτός των Τειχών). Ή να κατηφορίσει προς τον Μαρμαρά για να βρεθεί στα Ψωμαθειά με τις δεκάδες εκκλησίες, ορθόδοξες κι αρμένικες. Για όλα αυτά, θα χρειαστούν τρεις τέσσερις ώρες (συν το θάρρος).
Βλέπε και ...
Λέξεις - Κλειδιά
Αγίασμα, αγιάσματα.
Ανάγλυφο.
Βυζαντινά κατάλοιπα.
Θεοτόκος.
Κιονόκρανο.
Κωνσταντινούπολη, ορθόδοξες εκκλησίες.
Παλαιά Πόλη.