Ρωμαίικο Σχολείο του Αγίου Νικολάου Τόπκαπου
[Εκπαιδευτικό Κτίσμα / Ίδρυμα]

> Υπό κατασκευή
Κοινή ονομασία
Ρωμαίικο Σχολείο του Αγίου Νικολάου Τόπκαπου
Επίσημη ονομασία
Εκπαιδευτήρια της εν Τόπκαπου Κοινότητας
Βαθμός εκπαίδευσης
Ήτανε Δημοτικό Σχολείο, Αρρεναγωγείο και Παρθεναγωγείο.
Κατάσταση
Μέτρια
Πρόσφατη επίσκεψη
23/12/2008
Διεύθυνση
Βρίσκεται μέσα στο εκκλησιαστικό συγκρότημα του Αγίου Νικολάου Τόπκαπου, η διεύθυνση του οποίου είναι: Karatay Sokağı No. 1, Topkapı Mahallesi, Fatih
Περιγραφή
Το Topkapı Kale İçi είναι πιο γνωστή ονομασία της γειτονιάς, τουλάχιστον στους περίοικους και στους πιο ηλικιωμένους ταξιτζίδες. Πάντως το εκκλ. συγκρότημα βρίσκεται πολύ κοντά στην Πύλη γνωστή ως Topkapı (προσοχή: την πραγματική Πύλη, όχι το άνοιγμα στα Τείχη που έγινε για να περάσει ο φαρδύτατος αυτοκινητόδρομος και λέγεται κι αυτή Topkapı). Ο δρόμος κατά μήκος των Τειχών, που συνδέει την Πύλη με το νέο άνοιγμα, είναι η Sulukule Caddesi. Το σοκάκι Καρατάι, όπου η κεντρική είσοδος, είναι κάθετο στη Σουλουκουλέ. Το εκκλ. συγκρότημα καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο. Η Σουλουκουλέ Τσαντεσί είναι στην Δ πλευρά του και το Καρατάι Σοκάκ στη Ν πλευρά του. Το σχολικό κτίσμα καταλαμβάνει τη ΝΔ γωνία του περίκλειστου αυλόγυρου. Είναι διώροφο: ισόγειο και πρώτος όροφος. Για τον άνω όροφο υπάρχει εξωτερική κτιστή σκάλα στην Β πλευρά. Σήμερα είναι χωρισμένο σε δύο κατοικίες.
Άλλες χρήσεις
Κατοικία
Χρονολογία
1985 (περίπου)
Περιγραφή
Στο ισόγειο κατοικούν ο φύλακας (καντηλανάφτης;) με τη γυναίκα του. Στον πάνω όροφο κατοικεί η Κυριακή Παπαδοπούλου, κόρη του τελευταίου εφημέριου.
Σχόλια
Δες: Παπαδοπούλου Κυριακή και φωτ του νοικοκυριού της, όπου φαίνονται και τα καμαρωτά παράθυρα των παλαιών σχολικών αιθουσών.
Λέξεις - Κλειδιά
Κωνσταντινούπολη, ορθόδοξες εκκλησίες.
Παλαιά Πόλη.
Ρωμιοσύνη.
Σχολείο.