Άγιος Γεώργιος Εντιρνέκαπου, εκκλ. συγκρότημα
[Χριστιανορθόδοξο Μνημείο]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Άγιος Γεώργιος Εντιρνέκαπου, εκκλ. συγκρότημα
Είδος
Εκκλησιαστικό Συγκρότημα
Επίσημη ονομασία
Άγιος Γεώργιος Εδιρνέκαπου
Τοπική ονομασία
Edirnekapı Aya Yorgi Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
Εν λειτουργία
Ναι
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον
Αρχαιολογικό.
Ενδιαφέρον
Ιστορικό.
Ενδιαφέρον
Προσκυνηματικό.
Χρήσιμες πληροφορίες
Το εκκλησιαστικό συγκρότημα του Αγίου Γεωργίου βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο της τειχισμένης ΚΠολης, στην κορυφή του Έκτου Λόφου και είναι το κοντινότερο κτίσμα προς τη βυζαντινή Πύλη του Χαρσίου ή Πύλη της Αδριανουπόλεως / Edirnekapı και τα διπλά Χερσαία Τείχη (τα Θεοδοσιανά).
Καταλαμβάνει το πρώτο οικοδομικό τετράγωνο εντός των Τειχών, στα ΒΑ της Πύλης (δηλαδή στα δεξιά της). Ενώ, αντίκρυ, στα ΝΑ της Πύλης, βρίσκεται το Τζαμί Μιχριμάχ και τα κτίσματα που ανήκουν στο μουσουλμανικό συγκρότημα του 16ου αι. Τα δύο συγκροτήματα χωρίζονται από μία μικρή πλατεία και την οδό Ali Kuşcu, που περνάει μέσα από τη βυζαντινή Πύλη και διασχίζει εγκάρσια τον όγκο της διπλής οχύρωσης μέχρι την Τάφρο κι από βγαίνει στην πεδιάδα.
Όμως προσοχή: αυτή είναι η πραγματική Πύλη, την οποία ελάχιστοι γνωρίζουν (κι είναι ένα τελείως υποβαθμισμένο σημείο της Παλαιάς Πόλης). Σήμερα, «Εντιρνέ Καπού» ονομάζεται και το μεγάλο άνοιγμα στα Τείχη απ’ όπου περνάει η σύγχρονη λεωφόρος Fevzi Paşa Caddesi που έρχεται από το κέντρο της Πόλης και συνεχίζει έξω από τα Τείχη για να συναντήσει τους περιφερειακούς αυτοκινητόδρομους. Για όποιον επιλέξει αυτή την διαδρομή, ο Αι-Γιώργης βρίσκεται στ’ αριστερά της λεωφόρου Fevzi Paşa, πριν από το μεγάλο άνοιγμα (δηλαδή προς Ν).
>>>> Από όπου κι αν πάει κανείς, ο ασφαλέστερος τρόπος είναι όταν βρεθεί στη γειτονιά να ρωτήσει πώς θα φτάσει στο Τζαμί της Μιχριμάχ. Είναι έργο του Σινάν, έχει αναστηλωθεί πρόσφατα και το γνωρίζουν οι πάντες. Και μία ακόμα διευκρίνιση: η περιοχή είναι γνωστή σε όλους ως Edirnekapı, ενώ η συνοικία ονομάζεται επισήμως Hatice Sultan.
Φτάνοντας στο εντυπωσιακό Τζαμί της Μιχριμάχ, έχεις μπροστά σου τη γερασμένη βυζαντινή Πύλη, αριστερά το Τζαμί και δεξιά τον μαντρότοιχο που περιβάλλει το συγκρότημα του Αγίου Γεωργίου.
Υπάρχουν δύο είσοδοι. Η κύρια (σχεδόν πάντα κλειστή) είναι στραμμένη προς τη μικρή πλατεία και την οδό Ali Kuşcu και αντικρίζει το Τζαμί πίσω από την πλατεία. Η άλλη αντικρίζει τα Τείχη. Κι αυτή κλειστή, ανοίγει τις σπάνιες φορές που λειτουργείται ο Ναός. Υπάρχει όμως ένα παραπόρτι, το οποίο χρησιμοποιεί η οικογένεια του επιστάτη. Βρίσκεται στο τέλος της δυτικής πλευράς του περίβολου, δηλαδή της πλευράς που πηγαίνει κατά μήκος των Τειχών. Δεν είναι σίγουρο ότι χτυπώντας το κουδούνι θα γίνει δεκτός ο άγνωστος επισκέπτης. Η ασφάλεια είναι πρωτεύον ζήτημα και στην περιοχή η μοναδική χριστιανική οικογένεια που υπάρχει είναι του επιστάτη / καντηλανάφτη. Για όλα τα απομακρυσμένα εκκλησιαστικά συγκροτήματα χρειάζεται προηγούμενη συνεννόηση. Εξάλλου, οι άνθρωποι μπορεί να λείπουν.
Παρόλα αυτά, μία βόλτα ως εδώ αξίζει τον κόπο. Και μόνον η Πύλη θα έφτανε. Αλλά δίπλα υπάρχει και η Μιχριμάχ. Ένα από τα δύο συγκροτήματα που χτίστηκαν στην οθωμανική πρωτεύουσα για την αγαπημένη κόρη του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή (δες χωριστή ταυτότητα).
Στοιχεία Αγιάσματος
Αγίασμα Αγίου Βασιλείου (συνεχόμενο με το δεξί κλίτος του ναού). Μικρό πέτρινο θολωτό κτίσμα (2,50 Χ 5 μ.), κεραμιδοσκέπαστο, με είσοδο από το νότιο κλίτος του ναού (στο οποίο είναι προσαρτημένο). Πανηγυρίζει την 1η Ιανουαρίου. >>>> Δες Αγίασμα
Λέξεις - Κλειδιά
Αγίασμα, αγιάσματα.
Βασίλειος Καισαρείας, άγιος.
Γεώργιος, άγιος.
Εκκλησιαστικά κτίσματα.
Θεοδοσιανά Τείχη.
Κωνσταντινούπολη, ορθόδοξες εκκλησίες.
Οθωμανικά μνημεία.
Παλαιά Πόλη.
Πύλη, πύλες.
Ρωμιοσύνη.
Σεπτεμβριανά 1955.
Σχολείο.