Έβρος ποταμός
[Ποτάμι]
Είδος
Άρδας / Arda (Βουλγαρία και Ελλάδα). Οι πηγές και το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του βρίσκονται στη βουλγαρική πλευρά της οροσειράς της Ροδόπης. Περνώντας τα βουλγαροελληνικά σύνορα με κατεύθυνση ανατολική, διαμορφώνει το λεγόμενο «Τρίγωνο του Έβρου», μία ευφορότατη περιοχή στο βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου. Συναντάει τον ποταμό Έβρο στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο ύψος της Αδριανούπολης / τ. Edirne.
Τόντζος (Βουλγαρία και Τουρκία). Tundzha ή Tundja (βουλγ.), Tunca (τουρκ.). Συναντάει τον ποταμό Έβρο / Meriç στο ύψος της Αδριανούπολης / τ. Edirne. Λόγω της συμβολής του Τόντζου και του Άρδα με τον Έβρο εδώ, αυτό το σημείο έμεινε γνωστό από τα αρχαία χρόνια ως «το Τριπόταμο». Ένας ιδιαίτερα φορτισμένος τόπος. Και η ελληνική μυθολογία λέει ότι στα νερά αυτού του Τριπόταμου έστειλαν τον Ορέστη οι Ερινύες να λουστεί, για να καθαριστεί, να εξαγνιστεί, από το φριχτό έγκλημα της μητροκτονίας.
Ερυθροπόταμος (Βουλγαρία και Ελλάδα). Ίσα-ίσα πηγάζει στη βουλγαρική πλευρά της οροσειράς της Ροδόπης, όπου ονομάζεται Biala, αλλά αμέσως παρακάτω περνάει τα βουλγαροελληνικά σύνορα και διαμορφώνει μία μικρή κι εύφορη κοιλάδα που καταλήγει στο Διδυμότειχο. Εκεί, στο ύψος της αρχαιοελληνικής πόλεως που ονομάστηκε Πλωτινόπολις το 100 μ.Χ. (επί αυτοκράτορος Τραϊανού) στα Α-ΝΑ του Διδυμότειχου είναι η συμβολή του Ερυθροπόταμου με τον Έβρο. Μια σημαντική ποταμόσκαλα του Έβρου, όταν ήταν πλωτός ο ποταμός. Αλλά χάρη στον ποταμό, το ίδιο το γερά οχυρωμένο Διδυμότειχο, η βυζαντινή καστροπολιτεία στον λόφο, είχε μία σημαντική φυσική οχύρωση στα Δ-ΝΔ της.
Εργίνης (Αν. Θράκη / Ευρωπαϊκή Τουρκία) / τ. Ergene Nehri. Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ευρ. Τουρκίας πηγάζει στα όρη της Στράντζας και διαρρέει την πεδιάδα της Ανατολικής Θράκης με κατεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά.