Έβρος ποταμός
[Ποτάμι]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Έβρος ποταμός
Τοπική ονομασία
Έβρος (Ελλάδα), Marica (Βουλγαρία), Meriç (Τουρκία)
Φωνητική απόδοση
Μαρίτσα (Βουλγαρία), Μέριτς (Τουρκία)
Είδος
Είδος
Τμηματικά Πλωτός.
Εκβολές
Στο ΒΑ Αιγαίο / Θρακικό Αρχιπέλαγος (ΒΑ Ελλάδα και Δ Ευρωπαϊκή Τουρκία)
Παραπόταμοι
Ο ποταμός Τσεπελάρε / Čepelarska reka ή και Ασενίτσα / Asenica (Βουλγαρία). Πηγάζει από τα ψηλώματα της βόρειας Ροδόπης σε υψόμετρο π. 1.500 μέτρα. Ακολουθεί πορεία βόρεια-βορειανατολική επί π. 87 χλμ, περνάει από το φαράγγι όπου είναι χτισμένη η Μονή της Πετριτζονίτισσας / Μονή Μπάτσκοβο (που ιδρύθηκε το 1083), διαρρέει την παλαιά Στενήμαχο / σήμερα Ασένοβγκραντ και λίγο πριν καταλήξει στον Άνω Έβρο / Maritsa διαρρέει μέρος της μεγάλης βορειοθρακικής πεδιάδας. Έχουν κατασκευαστεί δύο υδροηλεκτρικές μονάδες.
Άρδας / Arda (Βουλγαρία και Ελλάδα). Οι πηγές και το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του βρίσκονται στη βουλγαρική πλευρά της οροσειράς της Ροδόπης. Περνώντας τα βουλγαροελληνικά σύνορα με κατεύθυνση ανατολική, διαμορφώνει το λεγόμενο «Τρίγωνο του Έβρου», μία ευφορότατη περιοχή στο βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου. Συναντάει τον ποταμό Έβρο στα ελληνοτουρκικά σύνορα στο ύψος της Αδριανούπολης / τ. Edirne.
Τόντζος (Βουλγαρία και Τουρκία). Tundzha ή Tundja (βουλγ.), Tunca (τουρκ.). Συναντάει τον ποταμό Έβρο / Meriç στο ύψος της Αδριανούπολης / τ. Edirne. Λόγω της συμβολής του Τόντζου και του Άρδα με τον Έβρο εδώ, αυτό το σημείο έμεινε γνωστό από τα αρχαία χρόνια ως «το Τριπόταμο». Ένας ιδιαίτερα φορτισμένος τόπος. Και η ελληνική μυθολογία λέει ότι στα νερά αυτού του Τριπόταμου έστειλαν τον Ορέστη οι Ερινύες να λουστεί, για να καθαριστεί, να εξαγνιστεί, από το φριχτό έγκλημα της μητροκτονίας.
Ερυθροπόταμος (Βουλγαρία και Ελλάδα). Ίσα-ίσα πηγάζει στη βουλγαρική πλευρά της οροσειράς της Ροδόπης, όπου ονομάζεται Biala, αλλά αμέσως παρακάτω περνάει τα βουλγαροελληνικά σύνορα και διαμορφώνει μία μικρή κι εύφορη κοιλάδα που καταλήγει στο Διδυμότειχο. Εκεί, στο ύψος της αρχαιοελληνικής πόλεως που ονομάστηκε Πλωτινόπολις το 100 μ.Χ. (επί αυτοκράτορος Τραϊανού) στα Α-ΝΑ του Διδυμότειχου είναι η συμβολή του Ερυθροπόταμου με τον Έβρο. Μια σημαντική ποταμόσκαλα του Έβρου, όταν ήταν πλωτός ο ποταμός. Αλλά χάρη στον ποταμό, το ίδιο το γερά οχυρωμένο Διδυμότειχο, η βυζαντινή καστροπολιτεία στον λόφο, είχε μία σημαντική φυσική οχύρωση στα Δ-ΝΔ της.
Εργίνης (Αν. Θράκη / Ευρωπαϊκή Τουρκία) / τ. Ergene Nehri. Ο μεγαλύτερος ποταμός της Ευρ. Τουρκίας πηγάζει στα όρη της Στράντζας και διαρρέει την πεδιάδα της Ανατολικής Θράκης με κατεύθυνση από τα ανατολικά προς τα δυτικά.
Χρήσιμες πληροφορίες
>>> Στο Συνοδευτικό Υλικό θα βρείτε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα, χάρτες, φωτογραφίες, βιβλιογραφία κ.ά. Θα βρείτε επίσης μια ραδιοφωνική εκπομπή της Μαριάννας Κορομηλά για την Αίνο στο Οπτικοακουστικό Υλικό: Μ. Κορομηλά, Η μισοβυθισμένη Αίνος, μία ομηρική πόλις ανάμεσα στο Αιγαίο και τον Έβρο <<<<<<
Λέξεις - Κλειδιά
Αδριανουπόλεως Βιλαέτι / Βιλαέτι Αδριανουπόλεως.
Αδριανούπολις / Αδριανούπολη / Edirne.
Αιγαιακή Θράκη.
Αιγαίο ΒΑ.
Αίνος / Enez.
Ανατολική Θράκη / Ευρωπαϊκή Τουρκία.
Άρδας ποταμός / Arda.
Αριστοφάνης.
Βαλκανικά ποτάμια.
Βόρεια Θράκη / Ανατολική Ρωμυλία.
Βόρεια Θράκη / Νότια Βουλγαρία.
Βουλγαρία.
Βυζαντινά μνημεία.
Βυζαντινή Αυτοκρατορία.
Γέφυρα.
Δέλτα Έβρου.
Διαγώνιος οδός / via Militaris / Βασίλειος οδός.
Διδυμότειχο.
Διοίκησις Θράκης / Dioecesis Thraciae, Ύστερη Αρχαιότητα.
Έβρος ποταμός.
Έβρος, Νομός Έβρου.
Εγνατία οδός.
Ελληνισμός.
Ελληνορωμαϊκές πόλεις.
Ελληνοτουρκικά σύνορα.
Επαρχία Αιμίμοντος / Αιμιμόντου, Dioecesis Thraciae.
Επαρχία Θράκη, Dioecesis Thraciae.
Επαρχία Ροδόπη, Dioecesis Thraciae.
Εργίνης ποταμός / Ergene.
Θράκη.
Θράκη, σιδηρόδρομος.
Θρακικός πολιτισμός.
Θρακιώτες.
Καραγάτς / Τρίγωνο του Καραγάτς / Karaağaç.
Κάστρο.
Μύλοι.
Οθωμανικά μνημεία.
Οθωμανική Αυτοκρατορία.
Οθωμανοί εμίρηδες, 1281-1361.
Ορέστης, ήρωας.
Περιβαλλοντικές καταστροφές.
Περσικός στρατός.
Ποτάμι.
Ποταμοπλοΐα.
Ποταμόσκαλα.
Ρωμαϊκή, Αυτοκρατορική περίοδος.
Ρωμιοσύνη.
Σουφλί.
Τουρκοβουλγαρικά σύνορα.
Τουρκοελληνικά σύνορα.
Υδροβιότοπος.
Υδρόμυλος.
Φέρες Θράκης.
Φιλιππούπολις / Πλόβντιβ.
Φυσικό περιβάλλον.