Ευρωπαϊκά Βιλαέτια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τα κράτη της Βαλκανικής το 1910
[Χάρτες]

MAP-OTT-EUR-1910-070.jpg
Τίτλος χάρτη
Ευρωπαϊκά Βιλαέτια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τα κράτη της Βαλκανικής το 1910
Είδος
Είδος
Διοικητικός.
Περιγραφή
Ο τίτλος του χάρτη είναι “Turkey in Europe and the Balkans”
Ο χάρτης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Αδριατική – Μαύρη Θάλασσα και Ρουμανία – βόρεια σύνορα Βασιλείου της Ελλάδος) αποτυπώνει με μεγάλη ακρίβεια την πολιτική γεωγραφία αυτής της εκτεταμένης περιοχής το 1910, δηλαδή δύο χρόνια πριν από τους Βαλκανικούς πολέμους και τέσσερα πριν από την έναρξη του Πρώτου Παγκόσμιου πολέμου –όταν αλλάζει δραματικά ο γεωπολιτικός χαρακτήρας όλης της Ανατολής.
Ο χάρτης επικεντρώνεται στα ήδη συρρικνωμένα ευρωπαϊκά εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, τα οποία όμως περιλαμβάνουν ένα πολύ σημαντικό μέρος της χερσονήσου, και παρουσιάζει τα βαλκανικά βιλαέτια (Βιλαέτι = η μεγαλύτερη οθωμανική διοικητική οντότητα μεταξύ 1867 και 1923). Τα οθωμανικά σύνορα σημειώνονται με κόκκινο, ενώ με λεπτότερη κόκκινη γραμμή σημειώνονται τα όρια ανάμεσα στα βιλαέτια και η διαίρεσή τους σε σαντζάκια. Σημειώνονται επίσης με κεφαλαία τρία ονόματα βαλκανικών περιοχών: (“Thrace” / Θράκη, “Macedonia” / Μακεδονία και “Albania” / Αλβανία). Περιλαμβάνονται τα νησιά του Θρακικού Αρχιπελάγους (οι Θρακικές Σποράδες) και η Θάσος.
Τα σύνορα των ανεξάρτητων κρατών, τα οποία με εξαίρεση το Μαυροβούνιο αποτελούσαν περιοχές της Αυτοκρατορίας ως τον 19ο αι., σημειώνονται (από δεξιά προς αρ.): Ρουμανίας με σκούρο κόκκινο (η Τρανσυλβανία δεν έχει ενσωματωθεί ακόμα), Βουλγαρίας με πράσινο (όπου με πράσινο διαχωρίζεται και η επαρχία της Ανατολικής Ρωμυλίας / “Eastern Roumelia, η ιστορική Βόρεια Θράκη, που παραχωρήθηκε ουσιαστικά στη Βουλγαρία το 1878), της Σερβίας με πορτοκαλί, της Ερζεγοβίνης με πράσινο, του Μαυροβουνίου / Μοντενέγκρο με κίτρινο, της Ελλάδας (στο ύψος της Β. Θεσσαλίας και της Άρτας) με κίτρινο. Το μόνο έδαφος της ελληνικής επικράτειας που είναι πάνω από αυτή τη γραμμή είναι το νησί της Κέρκυρας.
Κάτω αρ. υπάρχει ένθετος ο χάρτης της ρουμανικής Μολδαβίας έως τον ποταμό Προύθο, με την ένδειξη «Βόρεια συνέχεια του γενικού χάρτη στην ίδια κλίμακα» (‘Northern Continuation of General Map on same scale’).
Κάτω δεξιά, ένθετος χάρτης με το Στενό του Ελλήσποντου / Δαρδανέλλια σε μεγέθυνση. Απεικονίζει τις αντικριστές ακτογραμμές Ευρώπη – Ασία σε όλο το μήκος του Στενού. Σημειώνονται και τα βάθη σε οργιές.
Πρόκειται για έναν από τους τελευταίους χάρτες πριν από την έναρξη του Πρώτου Βαλκανικού πολέμου (επίσημη κήρυξη στις 9/10/1912).
>> Λόγω της πυκνότητας των πληροφοριών σε αυτόν τον λεπτομερή και πολύ χρήσιμο χάρτη (παρά τα προβλήματα της μεταγραφής τοπωνυμίων στα αγγλικά, όπου υπάρχουν κάμποσα λάθη), έχουμε δημιουργήσει και αποσπασματικούς χάρτες ώστε να διαβάζονται ακόμα καλύτερα. Δείτε συνημμένους εδώ:
>>>> Βιλαέτι Αδριανουπόλεως (Θράκη) και ένθετος χάρτης Δαρδανελλίων, Βουλγαρία και Ανατολική Ρωμυλία (Β. Θράκη) το 1910 (απόσπασμα Α)
>>>>> Τα Δαρδανέλλια, 1910 (απόσπασμα Β)
Σειρά χάρτη
Οθωμ. Αυτοκρατορία / Ottoman Empire
Τόπος έκδοσης
Λονδίνο
Έτος έκδοσης
1910
Γλώσσες
Αγγλική
Κλίμακα
1:2.150.000 / 1:2,150,000
Λέξεις - Κλειδιά
Αδριανουπόλεως Βιλαέτι / Βιλαέτι Αδριανουπόλεως.
Αδριατική.
Αιγαιακή Θράκη.
Αιγαίο Βόρειο.
Αλβανία.
Ανατολική Θράκη / Ευρωπαϊκή Τουρκία.
Βαλκάνια.
Βαλκανικά ποτάμια.
Βλαχία.
Βόρεια Θράκη / Ανατολική Ρωμυλία.
Βόρεια Θράκη / Νότια Βουλγαρία.
Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Βουλγαρία.
Δαρδανέλλια / Ελλήσποντος.
Δούναβης, Κάτω Δούναβης.
Εικοστός αιώνας.
Ήπειρος.
Θάσος, νησί.
Θεσσαλονίκη, 20ός αι.
Θράκη.
Θρακικό Αρχιπέλαγος.
Κοσσυφοπέδιο / Κόσοβο.
Μακεδονία.
Μαύρη Θάλασσα, δυτικά παράλια.
Μαυροβούνιο / Μοντενέγκρο.
Μολδαβία.
Οθωμανική Αυτοκρατορία, 20ός αι..
Ρουμανία.
Σερβία.
Τρανσυλβανία.
Ύστερη Οθωμανική-Μεταβατική περίοδος.
Χαλκιδική.
Χάρτης.