Ι Ε Ε τ. ΙΣΤ΄ (2000)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Ι Ε Ε τ. ΙΣΤ΄ (2000)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Αλέξης Αλεξανδρής, Θανάσης Διαμαντόπουλος,Αλέξης Δημαράς, Ηλίας Νικολακόπουλος, Χρήστος Ροζάκης, Χάγκεν Φλάισερ et al., Ιστορία του Ελληνικού Έθνους τ. ΙΣΤ΄. Σύγχρονος Ελληνισμός από το 1941 έως το τέλος του αιώνα, Ευάγγελος Κωφός (επιστ. επιμ.), ΙΣΤ΄ Ιστορία του Ελληνικού Έθνους (Εκδοτική Αθηνών, Α. Ε. Εταιρία Ιστορικών Εκδόσεων, Αθήνα 2000)

Συλλογικό έργο
Ναι
ISBN / ISSN
ISBN 960-213-393-7, ISBN Set 960-213-095-4
Στοιχεία

Ο τελευταίος τόμος της Ιστορίας του Ελληνικού Έθνους έχει ως αντικείμενο τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα από την έναρξη της Γερμανικής Κατοχής και τη Μάχη της Κρήτης (άνοιξη του 1941) έως την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την εκπλήρωση των κριτηρίων σύγκλισης προκειμένου να επιτευχθεί η ένταξη στο κοινό νόμισμα (ευρώ). Καλύπτει, δηλαδή, τα τελευταία εξήντα χρόνια του 20ού αιώνα, και, ακολουθώντας την φιλοσοφία της σημαντικής αυτής σειράς, αφενός τοποθετεί τα γεγονότα στο πλαίσιο των διεθνών και περιφερειακών συγκυριών κι αφετέρου παρακολουθεί τις τύχες του εκτός συνόρων ελληνισμού.

«Η Κύπρος και το Κυπριακό ζήτημα» αποτελούν μία ολόκληρη ενότητα (σσ. 429-503), η οποία καταλήγει στο 1998. Ακολουθεί η ενότητα «Οι Έλληνες εκτός των συνόρων της Ελλάδας και της Κύπρου» (σσ. 505-545), όπου περιλαμβάνονται άρθρα για τον Ελληνισμό της Αλβανίας, την Ελληνορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, τη Μεταπολεμική μετανάστευση και τον Απόδημο ελληνισμό. Ο τόμος κλείνει με την ενότητα «Πνευματικός βίος και πολιτισμός στην Ελλάδα» (σσ. 547-585). Τα θέματα εδώ είναι η Εκπαίδευση, η Λογοτεχνία και η Τέχνη. Στην Τέχνη όμως περιλαμβάνονται μόνον οι εικαστικές τέχνες και η αρχιτεκτονική, ενώ, παραδόξως, απουσιάζουν οι άλλες μορφές: θέατρο, χορός, κινηματογράφος και η απουσία της μουσικής είναι εκκωφαντική.

Βιβλιογραφία (κατά ενότητες) σσ. 586-594. Ευρετήριο σσ. 595-605. Πλούσιο φωτ υλικό, στατιστικοί πίνακες και διαγράμματα συνοδεύουν τα κείμενα. Σύνολο σελ 610, βιβλίο μεγάλου σχήματος (31 Χ 24), σκληρό εξώφυλλο.

Λέξεις - κλειδιά
Αθήνα.
Αμερική / Η.Π.Α..
Ανθρώπινα Δικαιώματα – Παραβιάσεις.
Αρχιτεκτονική.
Βαλκάνια.
Βιομηχανία.
Βουλγαρία.
Βούλγαροι.
Βρετανία.
Γερμανική Κατοχή.
Δεύτερος Παγκόσμιος πόλεμος.
Δικτατορία.
Διπλωματία σύγχρονη.
Διώξεις.
Εθνικισμός.
Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο / ΕΑΜ.
Εικοστός αιώνας.
Ελλάδα, σύγχρονη.
Ελληνική εκπαίδευση.
Ελληνική λογοτεχνία.
Ελληνικό κράτος.
Ελληνικός εθνικισμός.
Ελληνικός Εμφύλιος.
Ελληνικός στρατός.
Ελληνισμός.
Ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ / EU).
Θράκη.
Ιδεολογία.
Ιταλία.
Καραμανλής Κωνσταντίνος, πολιτικός.
Κλήρος, κληρικοί.
Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας / ΚΚΕ.
Κυπριακό.
Κύπρος.
Μακεδονία.
Μακεδονικό Ζήτημα.
Μέση Ανατολή.
Ναζισμός.
ΝΑΤΟ.
Οικονομία.
Παπανδρέου Ανδρέας, πολιτικός.
ΠΓΔ της Μακεδονίας.
Πόλεμος.
Σεπτεμβριανά 1955.
Στόλος.
Υποδομές.
Φωτογραφικά Αρχεία.
Ψυχρός Πόλεμος.