Μαύρη Βίβλος (Οικουμενικόν Πατριαρχείον, 1919)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Μαύρη Βίβλος (Οικουμενικόν Πατριαρχείον, 1919)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Μαύρη Βίβλος Διωγμών και Μαρτυρίων του εν Τουρκία Ελληνισμού (1914-1918) (Οικουμενικό Πατρειαρχείο, εκ του Πατριαρχικού Τυπογραφείου, Κωνσταντινούπολη 1919)

Συλλογικό έργο
Ναι
Πηγή
Ναι
Στοιχεία

Πρόκειται για τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της ενδελεχούς έρευνας που πραγματοποίησε η «Κεντρική Επιτροπή υπέρ των Μετατοπισθέντων Ελληνικών Πληθυσμών» υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Αίνου Ιωακείμ, με σκοπό την καταγραφή του πρώτου Μεγάλου Διωγμού σε βάρος των Χριστιανών Ορθοδόξων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 1913-1918. Η Επιτροπή καταρτίστηκε ειδικά για τη σύνταξη της Μαύρης Βίβλου κι αποπεράτωσε το έργο της στις 12 Απριλίου του 1919. Η συστηματική έρευνα στηρίχτηκε στα επίσημα έγγραφα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και σε όλες τις αναφορές που είχαν σταλεί από τις επί μέρους μητροπόλεις και κοινότητες στη διάρκεια του πεντάχρονου Διωγμού.

Η Μαύρη Βίβλος πρέπει να θεωρηθεί ως μία υπεύθυνη και αντικειμενική πηγή των γεγονότων που διαδραματίστηκαν την εποχή του Πρώτου Παγκόσμιου πολέμου (αρχίζοντας μερικούς μήνες πριν) κι ενώ το παγκόσμιο ενδιαφέρον ήταν στραμμένο στα πολεμικά μέτωπα. Οι κατάλογοι (ονόματα, στατιστικές, συγκέντρωση ομοειδών στοιχείων κλπ) που παραθέτει η Επιτροπή δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν.

Ταυτόχρονα, το δημοσιευμένο έργο αποτελεί μία μοναδική καταγραφή όλων των χριστιανορθοδόξων κοινοτήτων της Αυτοκρατορίας μερικά χρόνια πριν από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922 και τη διάλυση όλου αυτού του πλέγματος. Ένας «χάρτης» που απεικονίζει και το τελευταίο χωριουδάκι της Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου.

Περιεχόμενα: Πρόλογος σσ. ε-ι. Μέρος Α΄ «Οι διωγμοί και τα μαρτύρια του εν Θράκη ομογενούς πληθυσμού» σσ. 1-96. Μέρος Β΄ «Οι διωγμοί και τα μαρτύρια του εν Δυτική και Ανατολική Μικρά Ασία ομογενούς πληθυσμού» σσ. 97-232. Μέρος Γ΄ «Οι διωγμοί και τα μαρτύρια του εν Πόντω ομογενούς πληθυσμού» σσ. 233-316. Μέρος Δ΄ «Έγγραφα πατριαρχικά [του 1914] σχετιζόμενα προς τους διωγμούς του ομογενούς πληθυσμού» σσ. 317-370. Μέρος Ε΄ «Στατιστική του εκδιωχθέντος ομογενούς πληθυσμού» σσ. 371-408 και «Γενική Στατιστική» σσ. 409-413. Πίναξ Περιεχομένων σσ. 414-416. Σύνολο σελ 426.

>> Η Μαύρη Βίβλος κυκλοφόρησε σε ομοιογραφική έκδοση από τις εκδόσεις Αρσενίδη χωρίς χρονολογία ή άλλα στοιχεία, εκτός από το ISBN 960-253-037-5. Μία πολύ θετική εκδοτική πρωτοβουλία που επιτρέπει στον κάθε ενδιαφερόμενο να αποκτήσει την, κατά τα άλλα, σπάνια έκδοση. >>> Δεν γνωρίζουμε αν έχει επανεκδοθεί και από άλλους εκδοτικούς οίκους στην Ελλάδα ή το εξωτερικό. Αν γνωρίζει κάποιος κάτι σχετικό, παρακαλούμε να μας ενημερώσει (επικοινωνία μέσω www.apan.gr).

>>>>>> Συνημμένα (στο Συνοδευτικό Υλικό, Κείμενα) θα βρείτε τα τρία αρχεία στα οποία χωρίσαμε το ψηφιοποιημένο βιβλίο για να διαβάζεται ευκολότερα.

Το πρώτο pdf τιτλοφορείται: ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ (Οικουμενικόν Πατριαρχείον, 1919) ΘΡΑΚΗ

Το δεύτερο: ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ (Οικουμενικόν Πατριαρχείον, 1919) ΜΙΚΡΑ ΑΣΙΑ

Το τρίτο: ΜΑΥΡΗ ΒΙΒΛΟΣ (Οικουμενικόν Πατριαρχείον, 1919) ΠΟΝΤΟΣ.

Λέξεις - κλειδιά
Αδριανουπόλεως Βιλαέτι / Βιλαέτι Αδριανουπόλεως.
Αϊβαλί / Κυδωνίαι.
Αιγαιακή Τουρκία.
Αϊδίνι, Βιλαέτι Αϊδινίου-Σμύρνης.
Ανατολική Θράκη / Ευρωπαϊκή Τουρκία.
Ανθρώπινα Δικαιώματα – Παραβιάσεις.
Ασιατική Τουρκία.
Βαλκανικοί πόλεμοι.
Γυναίκες.
Διωγμός 1913-1918.
Διώξεις.
Έβρος, Νομός Έβρου.
Ελληνισμός.
Θάλασσα του Μαρμαρά / Προποντίδα.
Θρακική Χερσόνησος / Χερσόνησος Καλλιπόλεως.
Θρακιώτες.
Κλήρος, κληρικοί.
Μαύρη Θάλασσα, τουρκικά παράλια.
Μικρασιατικές Μητροπόλεις.
Μικρασιατικός ελληνισμός.
Οικουμενικό Πατριαρχείο, 20ός αι..
Πόντος.
Πρώτος Παγκόσμιος πόλεμος.
Ρωμιοσύνη.
Τραπεζούντα, Βιλαέτι Τραπεζούντας.
Ύστερη Οθωμανική-Μεταβατική περίοδος.