Ο Σιμπούμ, διευθυντής του βασιλικού αρχείου στο προϊστορικό Μαρί (25ος-24ος π.Χ. αι.)
[Φωτογραφικό υλικό]

S_EUPH_MARI_106a.jpg
Τίτλος
Ο Σιμπούμ, διευθυντής του βασιλικού αρχείου στο προϊστορικό Μαρί (25ος-24ος π.Χ. αι.)
Περιγραφή
Μαρί, προϊστορικός αρχαιολ. χώρος φωτ 107. Ο Σιμπούμ, διευθυντής του βασιλικού αρχείου. Άγαλμα από το προϊστορικό ανακτορικό συγκρότημα Μαρί, στον Μέσο Ευφράτη (ΝΑ Συρία). Ύψος: 1,14 εκ. Υλικό: γυψόλιθος. Αφιέρωμα στο Ιερό της θεάς Νιννί-Ζαζά. Χρονολογείται στα μέσα της 3ης π.Χ. χιλιετίας (25ος-24ος αι.).
Ο Σιμπούμ απεικονίζεται σε στάση προσκυνητή με λυγισμένα τα δυο του χέρια και μπλεγμένα μπροστά στο στήθος του. Μοιάζει να προσεύχεται, παρακολουθώντας μία ιερή τελετουργία. Φορά το χαρακτηριστικό «κανακές» (μάλλινο φουντωτό ένδυμα που συμβολίζει τον πλούτο σε πρόβατα και καταδεικνύει την προέλευση των ρούχων). Εδώ το «κανακές» είναι μια μακριά φούστα με έξι βολάν, ενώ ο αξιωματούχος είναι γυμνός από τη μέση και πάνω. Το ξυρισμένο κεφάλι του και η μακριά καλοχτενισμένη γενειάδα του με τις έξι αυλακιές φανερώνουν την υψηλή θέση που κατείχε στην αυλική ιεραρχία: ήταν ο αρχηγός της γραφειοκρατίας. Τα μάτια και τα βλέφαρα είναι ένθετα από στεατίτη.
Στον ώμο του αγάλματος βρίσκεται η επιγραφή που λέει ότι ο «Σιμπούμ αφιερώνει στο Ιερό της Νιννί-Ζαζά [και παρακαλεί] για τη ζωή του βασιλιά του Μαρί τον Ikun-Shamagan» (δες και φωτ 108, εδώ στο Συνοδευτικό Υλικό).
Είναι ένα από τα γνωστότερα αγάλματα της Α΄ περιόδου του Μαρί και εντυπωσιάζει για το ύψος του, το οποίο είναι ασυνήθιστο για αυτή την πρώιμη εποχή. Βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο της Δαμασκού
Χρόνος λήψης
20/5/1998
Πηγή
Αρχείο ΑΠΑΝ
© ΑΠΑΝ
Ναι
Έγχρωμη
Ναι
Λέξεις - Κλειδιά
Ανάκτορο.
Γλυπτό, γλυπτά.
Δαμασκός.
Εποχή Χαλκού.
Ιερό / Ιερά.
Μουσείο.
Προϊστορική Συρία.
Προσκυνητές.