Harding, The Antiquities of Jordan (1984)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Harding, The Antiquities of Jordan (1984)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Gerald Lankester Harding, The Antiquities of Jordan (Jordan Distribution Agency by arrangement with Jordan Lutterworth Press, Revised edition, London 1984)

Αρχική έκδοση
Χρόνος Α΄ έκδ.
First edition 1959
Στοιχεία

Τζέραλντ Λάνκεστερ Χάρντινγκ, Οι αρχαιότητες της Ιορδανίας (1984, πρώτη ανανεωμένη έκδοση 1967) στα αγγλικά. O Βρετανός αρχαιολόγος Gerald Lankester Harding (1901-1979) πρωτογνώρισε την Ιορδανία το 1932 και διατέλεσε διευθυντής της Αρχαιολογικής της Υπηρεσίας από το 1936 έως το 1956, μία κρίσιμη περίοδο όχι μόνον για τα αρχαιολογικά θέματα της νεοσύστατης χώρας, την οργάνωση των ανασκαφών, την οργάνωση της ίδιας της Υπηρεσίας, καθώς και τη δημιουργία των πρώτων μουσείων, αλλά και για την ίδια τη χώρα: η Ιορδανία πέρασε από την εποχή της Βρετανικής Εντολής (1920-1946) και του Δεύτερου Παγκοσμίου πολέμου στην πρώτη εποχή της πλήρους ανεξαρτησίας, αλλά και του πολέμου με το υπό σύσταση κράτος του Ισραήλ και την επέκταση της τότε Υπεριορδανίας στην άλλη όχθη του Ιορδάνη, την Δυτική, ενσωματώνοντας ένα μέρος από τα παλαιστινιακά εδάφη.

Θα έλεγε, λοιπόν, κανείς ότι αυτό το κλασικό πλέον βιβλίο, που πρωτοεκδόθηκε το 1959, είναι ένα κομμάτι της ζωής αυτού του παθιασμένου αρχαιολόγου (ο οποίος ήταν και Fellow του King’s College του Λονδίνου) που αγάπησε πολύ αυτά τα μέρη.

Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στο ευρύ κοινό, που απολαμβάνει και τη μαγεία των πρώτων ανασκαφικών αποκαλύψεων. Βεβαίως από τότε υπάρχουν πάρα πολλές εξελίξεις, ίσως κι ορισμένες ανατροπές παλαιότερων απόψεων. Αλλά το βιβλίο εξακολουθεί να είναι ένα έργο αναφοράς. Ένας καλός σύντροφος που θα σου γνωρίσει τις δεκάδες αρχαιολογικές θέσεις της Ιορδανίας, από την ξακουστή Πέτρα (της εποχής που έμπαιναν ακόμα οι περιηγητές με τα άλογα στο φαράγγι) μέχρι τα πρωτοϊσλαμικά μνημεία των Ομαγιαδών και τις προϊστορικές θέσεις στα φοβερά βραχοβούνια της Εδώμ.

Χρονολογικός πίνακας σσ. 201-202. Ευρετήριο σσ.205-205. Σύνολο σελ. 216 και πρόσθετες σελίδες με ασπρόμαυρες φωτογραφίες εκτός σελιδαρίθμησης, ενώ κατόψεις, σχέδια και χαρτογραφήματα υπάρχουν μέσα στο κείμενο.

Λέξεις - κλειδιά
Αγγείο / Δοχείο.
Αίγυπτος.
Αμμάν / Amman.
Ανασκαφές.
Ανατολικές λατρείες.
Αρχαιολογία.
Αρχαιολογικό Μουσείο.
Αρχαιότητα.
Αρχαιότητες.
Εικοστός αιώνας.
Ελληνιστική εποχή.
Εποχή Σιδήρου.
Έρημος.
Ερυθρά Θάλασσα.
Ιερουσαλήμ / Ιεροσόλυμα.
Ιορδάνης, ποταμός.
Ιορδανία.
Ισλαμικός πολιτισμός.
Ισραήλ.
Κεραμική.
Λουτρά / Θέρμες.
Μεσαιωνική εποχή.
Μέση Ανατολή.
Ναβαταίοι.
Νεκρά Θάλασσα, λίμνη.
Ομαγιάδες, δυναστεία / Umayyad.
Παλαιά Διαθήκη.
Παλαιστίνη.
Περιηγητές.
Πέτρα, Ιορδανία.
Πετραία Αραβία.
Προϊστορική εποχή.
Πρώιμο Ισλάμ.
Πρωτοβυζαντινή περίοδος.
Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, ανατολικό τμήμα.
Ρωμαϊκή εποχή.
Χάραγμα, χαράγματα / Γκράφιτι.