Ιακώβου, Μπακιρτζή (επιμ.), Βυζαντινή Μεσαιωνική Κύπρος (1997)
[Βιβλιογραφία]
Benjamin Arbel, Peter Edbury, Μαρία Ιακώβου, Αθανάσιος Παπαγεωργίου, et al, Βυζαντινή Μεσαιωνική Κύπρος. Βασίλισσα στην Ανατολή και Ρήγαινα στη Δύση, Δήμητρα Παπανικόλα Μπακιρτζή, Μαρία Ιακώβου (επιστ. επιμ.), (Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, Λευκωσία 1997)
Αρωγοί στο έργο της σύνθεσης ενός βιβλίου, το οποίο ξεπερνά το πεπερασμένο της έκθεσης, στάθηκε μια ομάδα επίλεκτων επιστημόνων που ανταποκρίθηκαν πρόθυμα συγγράφοντας τα σχετικά κείμενα. Τα βασικά κεφάλαια της πολιτικής ιστορίας ανήκουν σε δύο ιστορικούς, τους καθηγητές Peter Edbury και Benjamin Arbel, οι οποίοι σήμερα αναγνωρίζονται ως οι αδιαμφισβήτητοι ειδήμονες για την περίοδο του Μεσαιωνικού Βασιλείου της Κύπρου και της Βενετικής κυριαρχίας στην Κύπρο, αντιστοίχως. Στον εξέχοντα Κύπριο βυζαντινολόγο Αθανάσιο Παπαγεωργίου οφείλονται τα κείμενα του βυζαντινού τμήματος. Συμπληρωματικά κεφάλαια έγραψαν, για την οικονομία του Μεσαιωνικού Βασιλείου, ο διαπρεπής μεσαιωνολόγος, καθηγητής της ιστορίας της νομισματικής Michael Metcalf, η δρ. Nicola Coldstream για τη γοτθική αρχιτεκτονική, η δρ. Δήμητρα Παπανικόλα-Μπακιρτζή για τη μεσαιωνική κεραμική, η αρχαιολόγος Μαρίνα Σολομίδου-Ιερωνυμίδου για την παραγωγή της ζάχαρης στη Μεσαιωνική Κύπρο, η δρ. Μαρία Ιακώβου για τις οχυρώσεις, τον πόλεμο και τα μετά τον πόλεμο της Κύπρου του 1570.
Ο τόμος, έκτασης 349 σελίδων, εικονογραφεί διεξοδικά τα 227 λήμματα. Το πρώτο μέρος τιτλοφορείται “Από τους τελευταίους Κομνηνούς στο Μεσαιωνικό Βασίλειο της Κύπρου” (12ος-15ος αιώνας), το δεύτερο “Η Κύπρος από νησιώτικη κτήση της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας μέρος του Μεταβυζαντινού Κόσμου” (15ος-18ος αιώνας) και το τρίτο με “Τα Μετά την Πτώση του 1570” και ολοκληρώνεται στον ύστερο 19ο αιώνα.