Μ. Κορομηλά, Μυστράς. Εκπομπή 3η: 1261-1348
[Οπτικοακουστικό υλικό]
Χαρακτηρισμός
Θέμα της τρίτης εκπομπής, είναι η παράδοση του κάστρου του Μυστρά, από τους Φράγκους στον αυτοκράτορα Μιχαήλ Η΄ τον Παλαιολόγο, το φθινόπωρο του 1261, και η άφιξη των Βυζαντινών στη φραγκοκρατούμενη Λακωνία την άνοιξη του 1262.
Η πρώτη Βυζαντινή περίοδος του Μυστρά, όταν το φράγκικο κάστρο μετατρέπεται σε ελληνική καστροπολιτεία, που χτίστηκε βιαστικά κι ανοργάνωτα για να φιλοξενήσει μέσα στα τείχη της οχυρωμένης λοφοπλαγιάς τους κατοίκους της Λακεδαίμονος.
Περιγράφονται τα ανηφορικά στενοσόκακα στη συνοικία της Μητροπόλεως, οι δημόσιες βρύσες και τα στενά οικόπεδα. Περιγράφονται, επίσης, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Δημητρίου, η εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων και, αναλυτικά, ο ανιστορημένος με εξαίρετες τοιχογραφίες ναός της Παναγίας της Οδηγήτριας, καθολικό της Μονής Βροντόχι, που ίδρυσε ο μοναχός Παχώμιος με αυτοκρατορική χορηγία.
Σύντομες αναφορές στις μεγάλες προσωπικότητες της εποχής: τον Νικηφόρο Μσχόπουλο, Μητροπολίτη Λακεδαιμονίας, που αλληλογραφούσε με τους διανοητές και λόγιους στην Κωνσταντινούπολη (Μάξιμο Πλανούδη, Γεώργιο Παχυμέρη, Μανουήλ Φυλή) και τον πρωτοσύγκελο Παχώμιο.
Μουσική παρεμβάλλεται ή συνοδεύει τον λόγο.
>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> Χαρτογραφήματα, κατόψεις, φωτογραφίες κ.ά. θα βρείτε στο Συνοδευτικό Υλικό <<<<<<<<<<<<<<<<
Μαρίνα Κόκορη, επεξεργασία ηχογραφημένου υλικού – τελική μορφή για το ΑΠΑΝ