Σγουρίδης, Πέραμος της Κυζίκου (1968)
[Βιβλιογραφία]

Συντομογραφία
Σγουρίδης, Πέραμος της Κυζίκου (1968)
Μορφή Εντύπου / Δημοσιεύματος
Βιβλίο

Γεώργιος Αυγερινός Σγουρίδης, Η Πέραμος της Κυζίκου. Ιστορία, Λαογραφία, Χρονικά, Αναμνήσεις (Σύλλογος Περαμίων Κυζικηνών, Αθήνα 1968)

Στοιχεία

Πολυτιμότατο αποθησαύρισμα της ιστορίας της Περάμου και της τοπογραφίας ολόκληρης της χερσονήσου της Κυζίκου και της γύρω μικρασιατικής περιοχής. Πρόκειται για έργο ζωής του λόγιου Περαμιώτη, ο οποίος το αφιερώνει «σαν ευλαβικό αιώνιο μνημόσυνο στη μνήμη των γονέων μου Αυγερινού και Παναγιωτούλας και της αξέχαστης Πατρίδας μου Περάμου». Στον καημό του πρόσφυγα οφείλουμε αυτόν τον τόμο, στον οποίο καταγράφονται τα πάντα και οι πάντες. Πολύτιμο και το φωτ υλικό που συγκεντρώθηκε όταν ακόμα η κάθε οικογένεια είχε ένα λεύκωμα και, επιπλέον, τα πρόσωπα ήταν γνωστά. Το δεύτερο μέρος του βιβλίου από τη σελ. 233 τιτλοφορείται «Οι νέες μας εστίες στην ελεύθερη Ελλάδα». Το θέμα είναι οι προσφυγικοί οικισμοί: Νέα Πέραμος Καβάλας, Νέα Πέραμος Μεγαρίδος, αλλά συχνά πυκνά ο συγγραφέας επανέρχεται στην Πατρίδα. Αλφαβητικόν ευρετήριον κυρίων και γεωγραφικών ονομάτων σσ. 550-576. Βιβλιογραφία σσ. 583-585.

Στο τέλος του βιβλίου δημοσιεύονται τρεις δισέλιδοι διπλωμένοι χάρτες: Τοπογραφικός χάρτης της Περάμου (σχεδίασμα Αχιλλέα Χρυσοχέρη, 1952), το αναλυτικό υπόμνημα του οποίου με ένα προς ένα τα ονόματα ακόμα και των ιδιοκτητών των σπιτιών, αλλά και των προσωνυμίων (παρατσούκλια) με τα οποία ήταν γνωστοί ή των επαγγελμάτων τους σσ. 495-504. Χάρτης της Κυζικηνής Χερσονήσου (σε υποτυπώδες γεωφυσικό υπόβαθρο). Χάρτης της Εκκλησιαστικής Επαρχίας Κυζίκου (φιλοτεχνηθείς υπό Νικολάου Σωτ. Λαμπαδαρίδη, Δεκέμβριος 1968). Περιλαμβάνει όλη την περιοχή της δικαιοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως Κυζίκου: από την Χερσόνησο της Τρωάδας και την Κυζικηνή μέχρι το Μιχαλίτσι στα δυτικά-σύνορα με τη Μητρόπολη Προύσας και το Βαλουκεσέρ στα νότια. Όλα τα γύρω, από το Αιγαίο και τα Μαρμαρονήσια μέχρι την Κ/Πολη, υπάρχουν σε δεύτερο πλάνο, αλλά είναι πολύ χρήσιμα για να δει κανείς τον άμεσο περίγυρο και να καταλάβει τις αποστάσεις. Σύνολο σελ 592, εκτός των συνδεδεμένων χαρτών (μαλακό εξώφυλλο).

Λέξεις - κλειδιά
Αλιεία, αλιεύματα.
Αμπελοκαλλιέργεια.
Αρχαιότητα.
Αττική.
Βάρκα.
Βυζαντινή εποχή.
Γλωσσικό ιδίωμα.
Γυναίκες.
Δάσκαλος / Καθηγητής.
Εθνολογία.
Ελαιοκαλλιέργεια.
Ελληνική μουσική ιδιομορφία.
Ελληνική παιδεία.
Επιχειρηματίες, οικονομικοί παράγοντες.
Ήθη, έθιμα.
Θάλασσα του Μαρμαρά / Προποντίδα.
Θεοτόκος.
Κλήρος, κληρικοί.
Κοινοτική οργάνωση.
Κοινωνική οργάνωση.
Κύζικος.
Κωνσταντινούπολη / Πόλη / Ιστανμπούλ.
Λαογραφία.
Λιμάνι.
Μακεδονία Ανατολική.
Μικρασιατική Καταστροφή.
Μικρασιατικός ελληνισμός.
Μουσική.
Ναυτόκοσμος.
Οθωμανική εποχή.
Παραδοσιακός βίος.
Προποντίδα / Θάλασσα του Μαρμαρά / Μαρμαράς / Marmara Denizi.
Προσφυγικός καταυλισμός.
Προσωπογραφία.
Ρωμιοσύνη.
Σηροτροφία.
Σχολείο.
Τρωάδα, χερσόνησος.
Φωτογραφικά Αρχεία.
Χάρτης.
Χερσόνησος Αρτάκης / Κυζικηνή Χερσόνησος / Αρκτόνησος.
Ψάρια – θαλασσινά.
Ψαρότοποι.