«Αρμενία» γεωφυσικός – ιστορικός χάρτης του Heinrich Kiepert, 1880
[Χάρτες]

MAP-MEAST-ARM129-052.jpg
Τίτλος χάρτη
«Αρμενία» γεωφυσικός – ιστορικός χάρτης του Heinrich Kiepert, 1880
Είδος
Είδος
Ιστορικός.
Είδος
Γεωμορφολογικός.
Περιγραφή
Το φύλλο του χειρόγραφου χάρτη έχει τίτλο Armenia (πάνω δεξιά). Στην αρ. πλευρά: το ΒΔ του όριο είναι ίσα ίσα η ακτή της Μαύρης Θάλασσας όπου σημειώνεται η Τραπεζούντα (Τραπεζούς στον χ.) και το ΝΔ οι πόλεις Μελιτηνή (σήμερα Malatya), Έδεσσα (Urfa ή και Şanlıurfa).
Στη δεξιά πλευρά: το Α του όριο είναι μέρος της δυτικής ακτής της Κασπίας (εκβολές του Αράξη). Πάνω: ο χάρτης κόβει τα Μοσχικά όρη (βουνά ανάμεσα στη σύγχρονη Γεωργία και Τουρκία). Κάτω: κλείνει στο βορειότατο Ιράκ και το ΒΔ Ιράν (την αρχαία Ατροπατηνή), όπου έχει χωρέσει ολόκληρη η λίμνη Ουρμία / Ουρουμίγιε, Μαντιανή λίμνη στον χ., αποτυπωμένη με απίστευτη ακρίβεια, και η πόλη Ταυρίδα / Ταμπρίζ (Τάβρις στον χ.).
Το κέντρο του χάρτη είναι η «Αρμενία» του Κίπερτ, την οποία κυκλώνει με παχιά πράσινη γραμμή. Αρχίζει στ’ Α της πόλης Μελιτηνής και φτάνει μέχρι την Κασπία. Περιλαμβάνονται: ο Άνω Ευφράτης και ο Άνω Τίγρης, το οροπέδιο της σημερινής ανατολικής Ανατολίας, οι λίμνες Βαν (Θωσπῖτις λίμνη στον χ.) και Σεβάν (Λυχνίτις στον χ.) η πρώτη βρίσκεται στην Τουρκία ή άλλη στην Αρμενία. Οι πόλεις που σημειώνονται μέσα στην κυκλωμένη περιοχή είναι ελάχιστες, καθώς ο χαρτογράφος αποδίδει τον χαρακτήρα αυτής της περιοχής στη διάρκεια της Αρχαιότητας, ελληνικής και ρωμαϊκής. Αποτυπώνονται όμως όλα τα αρχαία ονόματα των περιφερειών.
Με σύγχρονους γεωπολιτικούς όρους, η έκταση που αποτυπώνεται στον χάρτη αντιστοιχεί με: ένα τμήμα της Ασιατικής Τουρκίας, ένα μικρό τμήμα της Γεωργίας, τμήμα του Αζερμπαϊτζάν και το ΒΔ Ιράν.
Σειρά χάρτη
Atlas Arménie (2001) p. 129 / Kiepert ‘Armenia’ / m APAN 052
Εκδότης
Editions Autrement
Τόπος έκδοσης
Παρίσι
Έτος έκδοσης
1880, 2001
Γλώσσες
Γαλλικά
Κλίμακα
1: 3000 000
Λέξεις - Κλειδιά
Ανατολία.
Αρμενία.
Αρμενικό Βασίλειο.
Αρμένιοι.
Ασιατική Τουρκία.
Βαν λίμνη.
Βόρειος / Άνω Μεσοποταμία.
Βουνά.
Γεωμορφολογία.
Έδεσσα / Ούρφα.
Κασπία Θάλασσα.
Κίπερτ / Kiepert Heinrich.
Λίμνη.
Μελιτηνή / Malatya.
Μέση Ανατολή.
Νίσιβις / Νουσαϊμπίν.
Περσία.
Ποντικές Άλπεις / Kara Deniz Dağları.
Ποτάμι.
Ταυρίδα / Ταμπρίζ.
Τραπεζούντα.
Χάρτης.
Χαρτογραφία.