Η ιστορική Θράκη, χαλκογραφία του Ortelius (έκδ. 1570-1612)
[Χάρτες]
Είδος
Προς Βορρά το όριο είναι η οροσειρά του Αίμου / Μπαλκάν (σημειώνεται ως Haemus mons.) και διαγράφει μία διαγώνιο με έντονο ανάγλυφο. Προς Δυσμάς είναι η Ανατολική Μακεδονία και η Χαλκιδική (ο Άθως). Προς Ανατολάς το όριο είναι η Μαύρη Θάλασσα / Εύξεινος Πόντος (σημειώνεται ως Pontus Euxinus) και προς Νότο τα μικρασιατικά παράλια της Θάλασσας του Μαρμαρά / Προποντίδας και το ΒΑ Αιγαίο (το νησιωτικό σύμπλεγμα των Θρακικών Σποράδων και η Θάσος).
Σε πολλά σημεία αναφέρονται αρχαία τοπωνύμια ή ακόμα, αντί της τοπωνυμικής αναφοράς, σημειώνονται ονόματα των αρχαίων θρακικών φυλών, που πιθανολογείται ότι κατοικούσαν σε εκείνα τα μέρη.
Πουθενά πάντως δεν αναφέρονται τοπωνύμια της εποχής του, δηλαδή οθωμανικά του 16ου αι. Όλα είναι είτε της ελληνικής είτε της ρωμαϊκής αρχαιότητας, ενώ αναγράφονται και τα ονόματα των έξι επαρχιών της ρωμαϊκής, κι αργότερα βυζαντινής, Διοίκησης Θράκης / Dioecesis Thraciae, όπως για παράδειγμα η Επαρχία Αιμίμοντος (με επαρχιακή έδρα την Αδριανούπολη) που αναγράφεται με κεφαλαία: Haemimontus. Με δυο λόγια, ο Ορτέλιους φτιάχνει έναν ιστορικό χάρτη ενός μεγάλου μέρους της Βαλκανικής, δίχως να λαμβάνει υπόψη του τη γεωπολιτική πραγματικότητα του 16ου αιώνα.