Άγιος Δημήτριος Σαρμασικίου, εκκλ. συγκρότημα
[Χριστιανορθόδοξο Μνημείο]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Άγιος Δημήτριος Σαρμασικίου, εκκλ. συγκρότημα
Είδος
Εκκλησιαστικό Συγκρότημα
Τοπική ονομασία
Aya Dimitri Sarmasik Rum Ortodoks Kilisesi Vakfı
Εν λειτουργία
Ναι
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον
Αρχαιολογικό.
Ενδιαφέρον
Ιστορικό.
Ενδιαφέρον
Προσκυνηματικό.
Διεύθυνση
Profesör Naci Sensağ Caddesi No.93, Hatice Sultan Mahalle, Edirnekapı, Fatih
Χρήσιμες πληροφορίες
Βρίσκεται μέσα στην περιτειχισμένη Πόλη, σε μικρή απόσταση από την Πύλη της Αδριανουπόλεως / Εντιρνέ Καπού (Edirnekapı): στην φτωχογειτονιά πίσω από το εντυπωσιακό Τζαμί της Μιχριμάχ, που δεσπόζει στην κορυφή του 6ου Λόφου (στ’ αριστερά της Πύλης).
Για να φτάσει κανείς οδικώς ως εκεί και να μην χαθεί στα θλιβερά στενοσόκακα, μπορεί να ακολουθήσει την κεντρική λεωφόρο Fevzi Pasa Caddesi, που οδηγεί προς την Πύλη της Αδριανουπόλεως, και να στρίψει αριστερά λίγο πριν από το Χαμάμ της Μιχριμάχ. Ο κάθετος προς τη λεωφόρο δρόμος ονομάζεται Viran Odaları Sokağı (στην διασταύρωση υπάρχει βενζινάδικο κι αμέσως μετά είναι το Χαμάμ).
Μέσα στο υποβαθμισμένο και χαοτικό οικιστικό περιβάλλον, δύσκολα διακρίνεται ο ψηλός μαντρότοιχος που περιβάλλει το συγκρότημα. Η δίριχτη στέγη του Αι-Δημήτρη μόλις και προβάλλει πάνω από τον περίβολο, ενώ η κεντρική είσοδος, στην Α πλευρά, μοιάζει να ανήκει σε εγκαταλελειμμένο κτίσμα.
Οι ενορίτες, παρόλο που φροντίζουν τον ναό, δεν κατοικούνε πλέον στην περιοχή. Πίσω από το συγκρότημα (= Δ) υπήρχε μαχαλάς Τσιγγάνων, τον οποίο καθάρισε ο Δήμος στο πλαίσιο των έργων εξωραϊσμού για το 2010 (Κωνσταντινούπολη, πολιτιστική πρωτεύουσα). Κυριότερο έργο στην περιοχή είναι η ανακαίνιση του τζαμιού της Μιχριμάχ. Αν θέλει κανείς να περιηγηθεί πεζή τη γειτονιά, μπορεί να ξεκινήσει από το Τζαμί και να προχωρήσει προς το εκκλ. συγκρότημα (ακολουθώντας το δρομάκι που ανοίγεται στην πίσω πλευρά του τζαμιού). Όταν ολοκληρωθούν τα εξωραϊστικά έργα θα είναι μία ευχάριστη βόλτα. Για να επισκεφθεί όμως κάποιος το ρωμαίικο κτίσμα, πρέπει να έχει προηγουμένως συνεννοηθεί με τον επίτροπο. Ο ναός λειτουργεί μία φορά τον μήνα και τις ημέρες των πανηγύρεων. Ένα άλλο εκκλ. συγκρότημα που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από το τζαμί της Μιχριμάχ (προς Β) είναι ο Άγιος Γεώργιος Εδιρνέκαπού.
Λέξεις - Κλειδιά
Αγίασμα, αγιάσματα.
Ανάγλυφο.
Δημήτριος, άγιος.
Κωνσταντινούπολη, ορθόδοξες εκκλησίες.
Παλαιά Πόλη.
Ρωμιοσύνη.
Σεβαστιανός, άγιος (Ορθ).
Σχολείο.
Τσιγγάνοι / Ρομά.
Φτωχολογιά.