Κεράτιος – Βλαχέρνες
[Τόπος]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Κεράτιος – Βλαχέρνες
Τοπική ονομασία
Haliç – Ayvansaray – Atik Mustafa Paşa Mahallesi
Επίσημη ονομασία
Βορειοδυτική γωνία της παλαιάς Πόλης: Αϊβάνσαράι
Χαρακτήρας
Χαρακτήρας
Τμήμα.
Χαρακτήρας
Αστική Περιοχή.
Διοικητική κατάταξη
Η περιοχή υπάγεται στον Δήμο Φάτιχ / Fatih ilçesi, ο οποίος καταλαμβάνει όλη την έκταση της Εντός των Τειχών Κ/πόλεως.
Γενικές πληροφορίες
Μπορεί να πάει κανείς είτε πεζή, αν αποφασίσει να κάνει μία μεγάλη βόλτα από το Φανάρι προς τα βορειοδυτικά, ακολουθώντας την κεντρική οδό κατά μήκος του Κεράτιου (η απόσταση είναι μικρότερη από ενάμιση χιλιόμετρο), είτε οδικώς. Ο δρόμος είναι διπλής κατευθύνσεως. Περνώντας τη συνοικία Μπαλάτ και την Παναγία του Μπαλίνου, συναντάει τον Άγιο Δημήτριο της Ξυλόπορτας ακριβώς πάνω στο μικρό μέρος των Τειχών του Κεράτιου που στέκει ακόμα. Από εκεί αρχίζει η περιήγηση της περιοχής. Οπωσδήποτε με τα πόδια, γιατί υπάρχουν πολλά κι ενδιαφέροντα μνημεία και δύσκολα θα βρει κανείς να σταθμεύσει. Μπορεί να αφήσει το αυτοκίνητο σε κάποιο δρομάκι γύρω από την Παναγία των Βλαχερνών ή να ζητήσει στο ταξί να τον αφήσει εκεί.
Η περιήγηση θα διαρκέσει δύο ή τρεις ώρες ώσπου να φτάσει κανείς στο Τεκφούρ Σαράι / Παλάτι του Πορφυρογέννητου ή στη Μονή της Χώρας (δες Έκτος Λόφος), αφού περάσει την Παναγία της Σούδας Εγρίκαπου.
Αν αποφασίσει όμως να βγει κι εκτός των Χερσαίων Τειχών για να δει το Πτερόν και τους πύργους του από την εξωτερική τους πλευρά και λίγο πιο πάνω τον κομνήνειο Πύργο του Ανεμά, τότε η βόλτα θα κρατήσει πάνω από τρεις ώρες.
Η εξερεύνηση είναι πάρα πολύ ενδιαφέρουσα, παρά την εγκατάλειψη της περιοχής, αλλά δεν θα πρέπει να την αποτολμήσει κάποιος μοναχός του γιατί και τρώγλες υπάρχουν στις τρύπες των Τειχών και παρέες φορτηγατζήδων ή μικροπωλητών, όχι ιδιαίτερα φιλικές στην παρουσία ενός ξένου.
Λέξεις - Κλειδιά
Άβαροι.
Αγίασμα, αγιάσματα.
Βλαχέρνες.
Βυζαντινά κατάλοιπα.
Βυζαντινές οχυρώσεις.
Βυζαντινή εποχή.
Βυζαντινοί αυτοκράτορες.
Δημήτριος, άγιος.
Εβραίοι της Ανατολής / Λεβάντε.
Εκκλησίες – τζαμιά.
Ηράκλειος, αυτοκράτορας.
Κεράτιος κόλπος.
Κομνηνοί.
Κωνσταντινούπολη, βυζαντινά κατάλοιπα.
Κωνσταντινούπολη, ορθόδοξες εκκλησίες.
Κωνσταντινούπολη, Παλαιά Πόλη.
Νοσοκομείο.
Οθωμανική εποχή.
Παλαιολόγοι.
Πύλη, πύλες.
Πύργος, πύργοι.
Ρωμιοσύνη.
Τείχη Κεράτιου.
Φτωχολογιά.
Χερσαία Τείχη.