Μουχλιό
[Χριστιανορθόδοξο Μνημείο]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Μουχλιό
Είδος
Εκκλησιαστικό Συγκρότημα
Επίσημη ονομασία
Κοίμησις της Θεοτόκου Μουχλίου / Παναγία Μουχλιώτισσα / Μουχλιό («το Μουχλιό»), στο Άνω Φανάρι (Φενέρ)
Τοπική ονομασία
Fener Meryem Ana Rum Ortodoks Kilisesi
Εν λειτουργία
Ναι
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον
Αρχαιολογικό.
Ενδιαφέρον
Αρχιτεκτονικό.
Ενδιαφέρον
Θρησκευτικό.
Ενδιαφέρον
Ιστορικό.
Ενδιαφέρον
Καλλιτεχνικό.
Ενδιαφέρον
Προσκυνηματικό.
Χρήσιμες πληροφορίες
Η επικρατέστερη ονομασία του εκκλ. συγκροτήματος είναι το προσωνύμι «το Μουχλιό» (δες Ιστορικά). Βρίσκεται στη συνοικία Φανάρι, στα ψηλώματα της πλαγιάς του λόφου πάνω από το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Μετόχι του Παναγίου Τάφου, κοντά στη Μεγάλη του Γένους Σχολή και λοξά απέναντι από το Ιωακείμειο Παρθεναγωγείο.
Για να φτάσει κανείς ως εκεί, διασχίζει τα ανηφορικά σοκάκια της θλιβερής συνοικίας με τα μισοερειπωμένα σπίτια του 1900 (όπου μέχρι πριν από μερικές δεκαετίες κατοικούσαν εύποροι Ρωμιοί, μέλη της αστικής τάξης, επιστήμονες, επιχειρηματίες και λόγιοι). Ανεβαίνοντας τα σκαλιά που οδηγούν προς την κορυφή του λόφου, ανοίγεται ένα τρίστρατο. Αριστερά είναι ο περίβολος του κλειστού πλέον Ιωακείμειου, ενώ ψηλότερα, προβάλλει ο κόκκινος όγκος της Μεγάλης Σχολής. Δεξιά, το αρχοντικό του Χαριτωνίδη (εγκαταλελειμμένο επί τριάντα χρόνια και λεηλατημένο –πρόσφατα όμως ανακαινισμένο από τον νέο ιδιοκτήτη). Απέναντι, ο ψηλός μαντρότοιχος κλείνει την Δ, ΝΔ πλευρά του Μουχλιού. Στρίβοντας δεξιά στο σοκάκι Firketeci, που αρχίζει από το τρίστρατο, ο επισκέπτης θα βρει την είσοδο του περίβολου στ’ αριστερά.
Αν βρίσκεται κάποιος από την οικογένεια του φύλακα, μπορεί να ανοίξει. Οι καλύτερες ώρες είναι οι πρωινές έως τη 1.00 μετά το μεσημέρι και νωρίς το απόγευμα.
Να σημειωθεί ότι το ξεκοιλιασμένο πέτρινο κτίριο απέναντι από το Μουχλιό (στην δεξιά πλευρά του Firketeci σοκάκ) ήταν ένα κομψό κτίσμα που στέγαζε άλλοτε την Αστική Σχολή Μουχλίου, το δημοτικό σχολείο της ενορίας. Επίσης, ότι υπάρχει πρόσβαση με αυτοκίνητο από τους πίσω δρόμους. Αλλά το Άνω Φανάρι είναι ένας μικρός λαβύρινθος με πολύ απότομες ανηφόρες και χωρίς δυνατότητα στάθμευσης. Άρα πεζή είναι καλύτερα. Εξάλλου, περπατώντας, βλέπει κανείς τα φαναριώτικα φαντάσματα, ενώ, από ορισμένα σημεία, η θέα προς τον Κεράτιο είναι μία ανακούφιση.
[Κείμενο γραμμένο το 2009]
Στοιχεία Αγιάσματος
Αγίασμα Κοιμήσεως της Θεοτόκου, μεγάλος υπόγειος χώρος στη νότια πλευρά του ναού (έχει στερέψει) [δες φωτ]. Πανηγυρίζει μαζί με τον ναό, στις 15 Αυγούστου. Αγίασμα Αγίας Άννας στον αυλόγυρο (έχει στερέψει). Πανηγυρίζει στις 25 Ιουλίου.
Λέξεις - Κλειδιά
Άλωση 1453.
Ιωακείμειον Παρθεναγωγείον.
Κωνσταντινούπολη, βυζαντινά μνημεία.
Κωνσταντινούπολη, ορθόδοξες εκκλησίες.
Μαρία των Μογγόλων.
Μεγάλη του Γένους Σχολή.
Μύθοι, θρύλοι.
Παλαιά Πόλη.
Παλαιολογίνες.
Ρωμιοσύνη.
Ύστερη Βυζαντινή περίοδος, Παλαιολόγεια.
Φανάρι / Φενέρ / Fener, συνοικία.
Χαριτωνίδη, φαναριώτικη οικογένεια.