Άγιος Νικόλαος Τόπκαπού, εκκλ. συγκρότημα
[Χριστιανορθόδοξο Μνημείο]

> Υπό κατασκευή IN ENGLISH
Κοινή ονομασία
Άγιος Νικόλαος Τόπκαπού, εκκλ. συγκρότημα
Είδος
Εκκλησιαστικό Συγκρότημα
Τοπική ονομασία
Aya Nikola Rum Ortodoks Kilisesi
Εν λειτουργία
Ναι
Ενδιαφέρον
Ενδιαφέρον
Ιστορικό.
Ενδιαφέρον
Προσκυνηματικό.
Διεύθυνση
Karatay Sokağı No. 1, Topkapı Mahallesi, Fatih
Το Topkapı Kale İçi είναι πιο γνωστή ονομασία της γειτονιάς, τουλάχιστον στους περίοικους και στους πιο ηλικιωμένους ταξιτζήδες. Πάντως το εκκλ. συγκρότημα βρίσκεται πολύ κοντά στην Πύλη γνωστή ως Topkapı (προσοχή: την πραγματική Πύλη, όχι το άνοιγμα στα Τείχη που έγινε για να περάσει ο φαρδύτατος αυτοκινητόδρομος και λέγεται κι αυτή Topkapı). Ο δρόμος κατά μήκος των Τειχών, που συνδέει την Πύλη Τόπκαπου με την Πύλη Εντιρνέκαπού, είναι η Sulukule Caddesi. Το σοκάκι Καρατάι, όπου η κεντρική είσοδος, είναι κάθετο στη Σουλουκουλέ. Το εκκλ. συγκρότημα καταλαμβάνει ένα οικοδομικό τετράγωνο. Η Σουλουκουλέ Τσαντεσί είναι στην Δ πλευρά του και το Καρατάι Σοκάκ στη Ν πλευρά του.
Χρήσιμες πληροφορίες
Στη γειτονιά το ξέρουν και με το απλοποιημένο όνομα: Aya Nikola Rum Kilisesi (Αγιά Νικόλα Ρουμ Κιλισεσί).
Βρίσκεται στην παλαιά Πόλη, εντός των Τειχών, ακριβώς πάνω στο Χερσαίο βυζαντινό Τείχος, από το οποίο το χωρίζει ο παράλληλος προς το Τείχος ασφαλτόδρομος, που ονομάζεται Sulukule Caddesi. Για να φτάσει κανείς ως εκεί μπορεί να ακολουθήσει δύο δρόμους. Είτε από την εξωτερική πλευρά των Τειχών να πάει έως την Πύλη Τοπ Καπού /τ. Topkapı (είναι η βυζαντινή Πύλη του Αγίου Ρωμανού) και περνώντας την να βρεθεί στην εσωτερική πλευρά της Πόλης. Είτε, από το εσωτερικό της Πόλης: να ακολουθήσει την κεντρική οδό Μιλλέτ / Mıllet Caddesi (μία από τις μεγάλες αρτηρίες που συνδέουν την περιοχή του Άκσαραϊ / Aksaray, δηλαδή το κέντρο της παλαιάς Πόλης, με τις πύλες των Τειχών) και να βρεθεί στην περιοχή της Πύλης Τοπ Καπού. Προσοχή: το πρώτο εκκλ. συγκρότημα που θα συναντήσει στα δεξιά του (= Β) είναι ο αρμενικός Άγιος Νικόλαος (Σουρπ Νικογκάιος ή και Νικογκός) που καταλαμβάνει το πρώτο οικοδομικό τετράγωνο μεταξύ της Μιλλέτ Τσαντεσί και του παράλληλου προς τα Τείχη δρόμου. Το προσπερνάμε με κατεύθυνση Β. Μεσολαβούν δυο τρία παλαιά σπίτια κι ένα μικρό ξενοδοχείο (Hotel Sürücü, το 2008) και, αμέσως μετά, υψώνεται ο νότιος περίβολος του συγκροτήματος όπου και η κεντρική είσοδος (στο δρομάκι / σοκάκι Καρατάι) που είναι κάθετο στον δρόμο κατά μήκος του Τείχους. Διακρίνεται το ερειπωμένο καμπαναριό. Η είσοδος είναι κλειστή. Ανοίγει μόνον όταν λειτουργείται ο ναός. Τις άλλες ημέρες, πρέπει να έχει συνεννοηθεί κανείς εκ των προτέρων.
Στοιχεία Αγιάσματος
Άγιος Γεώργιος. Το Αγίασμα του Αγίου Γεωργίου, ένας ευρύχωρος χώρος, καταλαμβάνει όλη την Β πλευρά τού εξωνάρθηκα του ναού. Έχει στερέψει (στα τέλη της δεκαετίας του 1990).
Λέξεις - Κλειδιά
Αγίασμα, αγιάσματα.
Αρμένιοι.
Βανδαλισμοί.
Γεώργιος, άγιος.
Επαγγελματική συντεχνία.
Επιγραφή, επιγραφές.
Θεοδοσιανά Τείχη.
Κωνσταντινούπολη, 20ός αι..
Κωνσταντινούπολη, ορθόδοξες εκκλησίες.
Μέση Οθωμανική περίοδος.
Νικόλαος, άγιος.
Οθωμανική εποχή.
Παλαιά Πόλη.
Πόλη, Ρωμιοί επαγγελματίες.
Πύλη, πύλες.
Ρωμιοσύνη.
Σεπτεμβριανά 1955.
Σχολείο.